Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

WTW ventilatie

Zowel in 1 specifieke ruimte als in meerdere ruimtes tegelijk kan je WTW ventilatie laten plaatsen. Zo’n mechanisch ventilatiesysteem gebruikt de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n WTW installatie? Hoe zit het met de prijs en het onderhoud? Ontdek er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Centrale of decentrale WTW?
Voordelen en nadelen
Prijs WTW ventilatie
Hoe WTW installatie onderhouden?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is WTW ventilatie?

WTW ventilatie staat voor ‘Warmte Terugwin Ventilatie’. Het gaat om een volledig mechanisch ventilatiesysteem voor 1 ruimte in je woning of voor meerdere ruimtes tegelijk. Hoe wint zo’n WTW installatie nu precies warmte terug? De werking van WTW ventilatie in 3 stappen:

 • STAP 1 = 1e WTW ventilator zuigt frisse buitenlucht aan: de 1e ventilator in de WTW unit zuigt verse buitenlucht aan via ventielen op het dak of in de muur. Die lucht komt dan terecht in droge ruimtes als de woonkamer, slaapkamer, …
 • STAP 2 = 2e WTW ventilator voert warme binnenlucht af: in de WTW unit zit ook een 2e ventilator. Die voert de vervuilde binnenlucht af via ventielen in de natte ruimtes van je woning: badkamer, keuken, …
 • STAP 3 = warmtewisselaar warmt koude buitenlucht op: bij WTW ventilatie komt frisse buitenlucht niet zomaar je woning binnen. Een warmtewisselaar in de WTW ventilatiebox draagt de warmte van de afgevoerde binnenlucht namelijk over op die aangezogen buitenlucht. Dankzij die voorverwarmde buitenlucht heb je minder warmteverlies in je woning en ook geen tochtgevoel.

Interesse in WTW ventilatie voor jouw woning? Een professionele installateur vertelt je graag meer over de mogelijkheden op maat van jouw situatie. Start je aanvraag hier!

wtw ventilatie

 

Centrale of decentrale WTW?

Heb je een goed geïsoleerde woning? Dan kan je WTW ventilatie zowel centraal als decentraal gebruiken. Maar wat betekent dat precies? Een kort woordje uitleg:

 

1. Centrale WTW = 1 systeem voor meerdere ruimtes

Bij centrale WTW ventilatie regelt 1 systeem de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes in je woning. Die ruimtes staan in verbinding met elkaar via een dubbel netwerk van ventilatiekanalen. Zo krijg je 2 gescheiden luchtstromen.

Een geschikte keuze bij… nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie
Richtprijs centrale WTW: 5.500 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Decentrale WTW = 1 systeem voor 1 ruimte

Bij decentrale WTW regelt 1 systeem de aan- en afvoer van lucht in 1 ruimte, bv. de badkamer. Er is dus geen doorstroming van lucht tussen meerdere ruimtes in je woning en ventilatiekanalen zijn niet nodig. Een doorvoer in de muur volstaat voor decentrale WTW.

Een geschikte keuze bij… een kleine renovatie, ventilatie in een afgewerkte ruimte, …
Richtprijs decentrale WTW: 1.000 à 1.500 euro (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Welk type WTW ventilatie kies ik het best?

Dat hangt in de eerste plaats van jouw situatie en de mogelijkheden van je woning af. Wil je je woning ingrijpend renoveren en is er voldoende plaats voor ventilatiekanalen? Dan kies je beter voor centrale WTW. Gaat het echter om een kleinere renovatie zonder veel breekwerken? Of laat je enkel je badkamer vernieuwen? Dan is decentrale WTW een betere keuze.

Advies op maat nodig? Een ventilatiespecialist begeleidt je bij je project van a tot z en helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Bovendien zorgt zo’n expert ook voor een correcte plaatsing. Contacteer vrijblijvend installateurs in je buurt.

 

Voor- en nadelen WTW ventilatie

Naast balansventilatie met WTW kan je ook nog kiezen voor mechanische ventilatie met natuurlijke luchtafvoer, een lokale buisventilator in je toilet of badkamer, raamroosters met natuurlijke ventilatie, … Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van ventilatie met WTW ten opzichte van deze alternatieven? Een overzicht:

 

Voordelen WTW ventilatie

 • Lagere energiekosten: bij ventilatie met warmteterugwinning komt geen koude buitenlucht je woning binnen. Zo moet je cv-installatie minder hard werken. Je stookkosten liggen dus lager in vergelijking met ventilatiesystemen zonder WTW.
 • Groot warmtecomfort: met een warmte terugwin systeem ervaar je geen koud tochtgevoel in je woning. Zo geniet je altijd van een zalig woon- en warmtecomfort.
 • Geen geluidshinder van buitenaf: bij ventilatie met WTW kunnen buitengeluiden je woning niet binnenkomen langs roosters in ramen of muren. Let wel, geluid door je WTW unit met de ventilatoren is wel mogelijk. Dat kan je gelukkig voorkomen met een fluisterstille WTW ventilatiebox en een periodiek onderhoud van je WTW ventilatie.
 • Gezond binnenklimaat: een ventilatiesysteem met WTW ververst niet alleen continu de lucht in je woning. De luchtfilters halen ook stofdeeltjes, pollen, stuifmeel, … uit de aangevoerde buitenlucht. Zo ben je zeker van een optimale luchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat.

 

Nadelen WTW ventilatie

 • Duurste ventilatiesysteem: balansventilatie met WTW staat garant voor energiezuinigheid en wooncomfort, maar daar hangt ook een groter prijskaartje aan vast. Onthou wel dat je die meerkost kan terugverdienen door je lagere energiekosten dankzij de warmteterugwinning.
 • Arbeidsintensieve plaatsing: kies je voor centrale WTW? Dan heb je een dubbel netwerk van ventilatiekanalen nodig voor een optimale balansventilatie. Die nemen behoorlijk wat ruimte in beslag en ook de plaatsing is arbeidsintensief.
 • Meer onderhoud: een WTW installatie bestaat uit een complexe WTW unit, ventilatiekanalen, luchtfilters en ventielen, … Al deze verschillende onderdelen hebben een periodiek onderhoud nodig voor een optimale, energiezuinige werking. Idealiter sluit je een onderhoudscontract af bij je gekozen ventilatiespecialist.

 

Prijs WTW ventilatie

De kosten voor WTW ventilatie hangen vooral af van je keuze voor een centraal of decentraal gebruik. Daarnaast kunnen ook de moeilijkheidsgraad van de werken, het merk van de WTW unit, … een rol spelen. Een overzicht van de richtprijzen:

Soort WTW ventilatieGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Centrale WTW ventilatie (verschillende ruimtes)€ 5.500 à 7.000
Decentrale WTW ventilatie (1 ruimte)€ 1.000 à 1.500

LET OP: de kosten voor ventilatie met WTW kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Daarom vergelijk je best de voorstellen van meerdere specialisten. Zo kan je niet alleen de prijzen naast elkaar leggen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

ventilatie wtw

 

Hoe WTW installatie onderhouden?

Wil je zeker zijn van een optimale luchtkwaliteit in je woning? En een WTW ventilatiesysteem met een lange levensduur dat zo energiezuinig en stil mogelijk werkt? Dan is een regelmatig onderhoud van je WTW ventilatie essentieel. Zo’n nazicht omvat de volgende elementen:

 

1. Onderhoud WTW unit

Een WTW unit bestaat uit 2 ventilatoren en 1 warmtewisselaar. Bij het onderhoud zal een vakman die onderdelen demonteren en dan grondig reinigen. Daarna regelt hij je WTW ventilatiebox ook opnieuw correct in.

Hoe vaak is dit onderhoud nodig? Een WTW ventilatiebox beschikt over filters die de ventilatoren beschermen tegen stof en vuil. Daardoor volstaat een onderhoud om de 4 jaar.

 

2. Onderhoud ventilatiekanalen

Na verloop van tijd stapelen stof, vuil en vet zich onvermijdelijk op tegen de wanden van de ventilatiekanalen. Een vakman zal die kanalen daarom eerst grondig inspecteren met een camera. Daarna reinigt hij elk kanaal met een mobiele stofzuiger en een flexibele slang. Ten slotte desinfecteert hij alle ventilatiekanalen via verneveling met een ontsmettend product.

Hoe vaak is dit onderhoud nodig? Idealiter laat je je ventilatiekanalen reinigen om de 3 à 5 jaar. De exacte frequentie hangt vooral af van de kwaliteit van de aangevoerde buitenlucht (bv. in de stad) en de vervuilingsgraad van de afgevoerde binnenlucht (bv. door tabaksrook).

 

3. Onderhoud luchtfilters en ventielen

De luchtfilters en de ventielen van je ventilatiesysteem met WTW kan je gerust ook zelf schoonmaken. Bij de filters gebruik je een stofzuiger en bij de ventielen volstaat reinigen met water. Let er wel op dat je die ventielen op de juiste stand terugplaatst om het debiet van je ventilatiesysteem niet te wijzigen.

Hoe vaak is dit onderhoud nodig? De filters reinig je best om de 1 à 6 maanden. Na gemiddeld 1 jaar vervang je de filters in je WTW unit ook best. Bij de ventielen volstaat een schoonmaakbeurt om de 6 maanden.

 

TIP: vergelijk onderhoudscontracten van vakmannen!

Je laat best om de 3 à 4 jaar je WTW ventilatie onderhouden door een specialist via een contract. Dat komt doorgaans goedkoper uit dan aparte onderhoudsbeurten. Bij zo’n groot onderhoud reinigt een vakman naast je WTW unit en je kanalen ook al je filters en ventielen. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van € 200 à 400 (excl. btw). Let op: de tarieven kunnen verschillen per vakman. Daarom vergelijk je best de onderhoudscontracten van meerdere ventilatiespecialisten.

Vrijblijvend vakmannen contacteren? Je kan snel en eenvoudig voorstellen aanvragen voor de plaatsing en het onderhoud van je balansventilatie met WTW via onze offerteservice.

 

Enkele veelgestelde vragen

Wil je een ventilatiesysteem met WTW laten installeren in je woning? Dan kan je voor advies op maat terecht bij een ervaren installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:  • Kan ik mijn WTW ventilatiesysteem zelf onderhouden?

   Het reinigen van de luchtfilters in je WTW unit en je ventielen kan je gerust zelf doen. Het onderhoud van die unit zelf en je ventilatiekanalen laat je echter beter over aan een vakman. Dat nazicht vereist de nodige expertise en ook gespecialiseerde apparatuur (bv. een camera, mobiele stofzuiger, …).

   Je WTW ventilatie laten onderhouden? Je kan vrijblijvend contact opnemen met meerdere specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.  • Moet ik een ventilatieverslaggever aanstellen of niet?

   Dat hangt ervan af. Bij decentrale WTW is dat doorgaans niet nodig, maar bij centrale WTW wel. Concreet ben je bij een nieuwbouw of een energetische renovatie met een bouwvergunning verplicht om zo’n ventilatieverslaggever aan te stellen. Dat kan gaan om je ventilatie-installateur, je architect, … Zo’n expert maakt eerst een voorontwerp op en na de werken ook nog eens een ventilatieprestatieverslag. Dat verslag maakt deel uit van je EPB-aangifte.

   Offertes aanvragen bij ventilatieverslaggevers in je buurt? Dat kan snel, eenvoudig en vrijblijvend via onze offertepagina.  • Hoe kan ik het geluid van WTW ventilatie van binnenuit dempen?

   Ventilatie met warmteterugwinning werkt niet met roosters in ramen en muren, maar met ventielen. Zo kan omgevingslawaai je woning niet binnendringen. Ventilatiegeluiden van binnenuit (via de unit of door geluidsoverdracht tussen ruimtes) zijn echter wel mogelijk. Gelukkig kan je dat risico flink inperken door een regelmatig onderhoud, geluidsdempers, zo weinig mogelijk bochten in je ventilatiekanalen, de juiste locatie van de WTW unit, …

   TIP: een ventilatiespecialist kent de kneepjes van het vak en weet perfect hoe hij mogelijk geluid van je ventilatiesysteem kan voorkomen. Ontvang gratis advies op maat!  • Zijn er premies beschikbaar voor een WTW installatie?

   Zeker, je komt in aanmerking voor verschillende premies en financiële voordelen als je WTW ventilatie laat installeren. Zo kan je de kosten van je investering flink drukken. Je kan onder meer aanspraak maken op de EPC labelpremie en een gemeentelijke subsidie. Gaat het bovendien om een renovatie en is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten.

   BELANGRIJK: je kan enkel gebruikmaken van deze premies als je samenwerkt met een erkende installateur. Die bezorgt je ook alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag en kan je zelfs helpen bij die aanvraag. Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakmannen in je buurt.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een professioneel installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.