Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Tocht in huis

Tocht in huis is allesbehalve aangenaam. Het zorgt ervoor dat een ruimte kouder aanvoelt, waardoor je geneigd bent de thermostaat hoger te zetten. Dat heeft dan weer een hoge energierekening als gevolg. Bovendien kan tocht in huis schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoe maak je je woning tochtvrij? En hoe zit het dan met ventilatie? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Tocht in huis opsporen
Hoe mijn huis tochtvrij maken?
Belangrijk: voorzie ventilatie in huis
Kom in contact met ventilatie-experts!

 

Hoe ontstaat tocht in huis?

Tocht is een koude luchtstroom in een ruimte. Het ontstaat door naden en kieren in huis. Tocht veroorzaakt een gevoel van koude lucht op de huid, waardoor je de neiging hebt om je thermostaat hoger te zetten. Toch zorgt dit er enkel voor dat de warmte door de naden en kieren opnieuw verdwijnt, met een hoge energiefactuur als gevolg.

Wil jij af van de tocht in huis? Dan kan je steeds advies vragen aan een van onze ventilatie-professionals. Je komt gratis en vrijblijvend met hen in contact via onze offerteservice.

tocht in huis

 

Tocht in huis opsporen

Tocht in huis ontstaat niet enkel door koude lucht die naar binnen komt. Het kan bv. een onjuiste balans zijn in luchtdruk doorheen de verschillende ruimtes in je woning. Een andere oorzaak is slechte ventilatie, kiertjes in de gevel, een openstaande brievenbus, … Hoe kan je dan tocht in huis opsporen? Enkele methodes op een rij:

 1. Woning volledig inspecteren: voor het opsporen van tocht in huis doe je best een grondige inspectie van je volledige woning. Daarbij controleer je alle kamers in je huis, maar ook de ramen en deuren op kiertjes en naden.
 2. Hand vochtig maken: als je naden en kiertjes niet met het blote oog kan zien, bestaan er trucjes om toch tocht in huis te vinden. Zo kan je je hand vochtig maken en zo langs de randen van ramen en deuren gaan. Op die manier voel je sneller de koude tocht in huis.
 3. Kaarsje gebruiken: vermoed je dat het tocht op een bepaalde plek in je woning? Zet daar dan een kaarsje. Wakkert de vlam met momenten snel? Dan kan je ervan uitgaan dat de tocht van die plek komt. Let wel op: laat de kaarsjes in geen enkel geval alleen in een ruimte.
 4. Warmteverliesmeter gebruiken: heb je een warmteverliesmeter in huis? Dan kan je daar absoluut gebruik van maken om tochtgaten te ontdekken. In de meeste gevallen zal je echter de eerdergenoemde methodes hanteren.

Hoe huis tochtvrij maken?

Eens je hebt bepaald op welke plekken tocht je woning binnenkomt, kan je op zoek gaan naar oplossingen. De ene methode is al wat ingrijpender dan de andere. Welke oplossing je best hanteert, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Enkele mogelijkheden:

 • Tochtstrips of gordijn: heb je last van tocht bij ramen of deuren? Dan is de gangbare oplossing tochtstrips aanbrengen. Deze goedkope, zelfklevende strips zijn eenvoudig te plaatsen. Daarnaast houdt ook een gordijn heel wat koude lucht onder de deur tegen.
 • Borstel voor brievenbus: komt er veel koude lucht binnen via je brievenbus? Dan kan je er een borstel voor monteren. Zo’n borstel is daarnaast ook uitstekend om tocht via een honden- of kattenluik tegen te houden.
 • Kieren dichten: er kunnen zich kieren en naden bevinden bij ramen en deuren. Daardoor verlies je heel wat warmte en komt er koude lucht binnen. Het is dus essentieel om deze te dichten met een compressieband, siliconenkit of metselspecie om tocht te voorkomen.
 • Isoleren: een duurzame maatregel om tocht buiten te houden, is grondig isoleren. Dat geldt voor je vloer, je dak en spouwmuren, maar ook hoogrendementsglas in je ramen kan wonderen doen. Vergeet dan wel geen ventilatie te plaatsen. Daarover lees je hieronder meer.

 

tocht in huis ventilatie

Belangrijk: voorzie ventilatie in je woning

Isoleren is een uitstekende manier om tocht de baas te zijn. Maar je mag absoluut niet vergeten te ventileren. Er moet namelijk frisse lucht naar binnen kunnen om een gezond binnenklimaat te creëren. Bij een onvoldoende geventileerde woning krijg je een slechte luchtcirculatie. Hieronder lees je welke ventilatiesystemen er bestaan om dit tegen te gaan.

 

OPTIE 1: centrale ventilatie

Bij centrale ventilatie regelt 1 systeem de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes. Die ruimtes staan in verbinding met elkaar door een netwerk van ventilatiekanalen. Zo’n systeem is aangeraden als je een nieuwbouwwoning laat zetten of een grondige renovatie laat uitvoeren. Het verbruikt minder energie en laat minder omgevingsgeluid door. Er zijn 2 opties:

 • Ventilatiesysteem C/C+: dit systeem zorgt voor een natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer van lucht. Het is goedkoper dan een systeem D, maar zorgt niet voor voorverwarmde buitenlucht en kan geluidshinder opleveren. Je telt voor een systeem C gemiddeld € 3.000 neer en voor C+ doorgaans € 3.500 (incl. plaatsing en excl. btw).
 • Ventilatiesysteem D: een type D-systeem levert mechanisch verse lucht aan en vervuilde lucht af. Dit systeem heeft een hoger prijskaartje, maar zorgt voor betere luchtkwaliteit en werkt met warmterecuperatie. Dat levert je een lagere energiefactuur op. Een ventilatiesysteem D kost doorgaans € 5.500 à 7.000 (incl. plaatsing en excl. btw).

 

OPTIE 2: decentrale ventilatie

Een decentraal ventilatiesysteem regelt de aan- en afvoer van lucht per ruimte. Daardoor is er dus geen doorstroming van lucht tussen de verschillende ruimtes. Dit systeem is vooral aangewezen als je geen ruimte hebt voor een netwerk aan ventilatiekanalen, geen grote renovatie wil uitvoeren of als je een schimmelprobleem wil aanpakken in één ruimte.

 • Decentrale unit (systeem B): deze decentrale unit zuigt verse buitenlucht mechanisch aan via een buis in de muur. Via een afvoerkanaal kan de vervuilde lucht natuurlijk naar buiten. Dit systeem is goedkoper dan het type D, maar zorgt wel voor aanzienlijk meer warmteverlies. Je betaalt er doorgaans ongeveer € 550 (incl. btw en plaatsing) voor.
 • Decentrale unit (systeem D): bij dit systeem verloopt zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch via deze unit. Zo’n decentrale unit werkt volgens hetzelfde principe als een ventilatiesysteem D. Het is het duurste decentrale systeem, maar kent ook de meeste voordelen. Je telt er gemiddeld € 1.000 à 1.5000 (incl. btw en plaatsing) voor neer.

 

Huis tochtvrij laten maken? Schakel een expert in!

Een degelijk ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er verse lucht binnenkan zonder tocht in huis te creëren. Om een optimale installatie te garanderen, plaats je zo’n systeem doorgaans niet zelf. Wil je je ventilatiesysteem graag laten plaatsen door een professional? Dan kan je altijd bij onze vaklui terecht.

Op zoek naar een ventilatiespecialist in jouw buurt? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met lokale experts via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!