Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Reinigen ventilatiesysteem D

Werd in jouw woning gekozen voor een ventilatiesysteem D? Dan moet dat regelmatig gereinigd worden om de luchtkwaliteit op peil te houden. Door een ventilatiesysteem D regelmatig te reinigen blijft het systeem optimaal werken en ben je 24 uur per dag verzekerd van een optimaal leefklimaat in de woning. Waarom mechanische ventilatie reinigen zo belangrijk is en hoe vaak je dat moet doen, dat ontdek je hier.

Ga snel naar: hoe vaak reinigenprijsrisico’sofferte aanvragen

 

Waarom reinigen?

Voor een optimale werking van jouw ventilatiesysteem D, is het van belang dat je deze regelmatig laat reinigen. In de luchtkanalen van het ventilatiesysteem hopen vet, stof en bacteriën zich na verloop van tijd op. Doordat de laag vuil en stof steeds dikker wordt, vermindert de werking van het systeem en is het zaak om de ventilatie te reinigen. Door al het stof kan de ventilator van het systeem oververhit raken, wat leidt tot extra geluidshinder. Zodra je hoort dat het ventilatiesysteem harde geluiden maakt, dien je direct een vakman in te schakelen.

filters vervangen

 

Hoe vaak reinigen?

Hoe vaak een ventilatiesysteem D moet gereinigd worden, hangt van de omstandigheden. In iedere woning is de luchtkwaliteit immers anders. Roken in huis is bijvoorbeeld een belangrijke factor die de vervuiling van het ventilatiesysteem beïnvloedt. Het reinigen van een ventilatiesysteem D is dus puur afhankelijk van de snelheid dat de vervuiling optreedt en de mate van de vervuiling.

Daarnaast is er ook een onderscheid tussen wat er moet gereinigd worden. De filters zijn het gevoeligst voor vervuiling. Die moet je minimaal jaarlijks vervangen. Idealiter 2 maal per jaar. De ventielen, de ventilator en de warmteterugwinning moeten gemiddeld om de 3 à 5 jaar schoongemaakt worden. Voor de luchtkanalen is dat ongeveer om de 5 tot 6 jaar.

 

Prijs reinigen ventilatie

De prijzen voor het reinigen van ventilatiesysteem variëren nogal per bedrijf, maar gemiddeld mag je rekenen op een bedrag tussen 250 en 350 euro (exclusief btw) per onderhoudsbeurt. Hiervoor verricht de vakman de volgende werkzaamheden:

  • Het reinigen van de ventilator, de luchtventielen en de WTW.
  • Vervanging van de filters van de WTW.
  • Het zeer intensief reinigen van de luchtkanalen.
  • Het opnieuw instellen van de luchtventielen en de ventilator.

Ventilatiesysteem D laten reinigen? Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat.

 

Methodes

De meeste vakmannen reinigen een ventilatiesysteem D met een mobiele stofzuiger. Daarbij gebruiken ze een flexibele slang, waarop een borstel is gemonteerd. De stofzuiger wordt aangesloten op een aanzuigpunt van het luchtkanaal. De flexibele slang met borstel wordt op een accuboormachine aangesloten aan de andere kant van het luchtkanaal. Door de roterende werking van de borstel wordt het vuil richting stofzuiger ‘geduwd’, die vervolgens al het vuil opzuigt. Er zijn trouwens nog andere manieren om een ventilatiesysteem te reinigen (bijvoorbeeld door middel van perslucht), maar de hiervoor beschreven manier is de meest gebruikte.

ventilatie reinigen

Zelf doen of laten doen?

De filters en luchtventielen van een ventilatiesysteem D kan je eenvoudig zelf reinigen en vervangen. De andere reinigingswerken laat je beter uitvoeren door een ervaren installateur. Die heeft het juiste materiaal en de nodige kennis. Door het reinigen van een ventilatiesysteem D uit te laten voeren door een vakman weet je zeker dat dit goed, grondig en efficiënt gebeurt. Breng je schade aan tijdens het reinigen, dan zal je dit achteraf veel duurder uitkomen om het ventilatiesysteem te laten herstellen.

Een interessante optie is kiezen voor een onderhoudscontract. Je betaalt dan een vast bedrag per maand. Hiervoor krijg je een jaarlijkse of tweejaarlijkse onderhoudsbeurt van het systeem voor terug. Eveneens ontvang je om de paar maanden filters voor de WTW. In de praktijk vallen de kosten van een servicecontract iets goedkoper uit dan losse onderhoudsbeurten. Deze onderhoudsbeurten worden door het bedrijf ingepland, waardoor jij er niet hoeft aan te denken. Gemakkelijker wordt het niet.

 

Risico’s van slechte ventilatie

Behalve dat het ventilatiesysteem niet goed rendeert, is er nog een aantal gevolgen als je het reinigen van ventilatiesysteem D te lang uitstelt of helemaal niet laat doen. Bij een niet goed werkend ventilatiesysteem behoren schimmels en bacteriën tot de mogelijke gevolgen. Die zorgen voor vochtige plekken en nare geurtjes. Diezelfde schimmels en bacteriën verzamelen zich ook in de luchtkanalen en komen ook in de kamers terecht. Het is bijna overbodig om te zeggen dat dit zeer schadelijk is voor de gezondheid, voornamelijk voor de luchtwegen. Vooral als je ook nog eens last hebt van allergieën of astma.

 

Online offertes ontvangen?

Wil je jouw ventilatiesysteem en/of luchtkanalen laten reinigen? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde reinigingsfirma's actief in jouw regio via onderstaand formulier:

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde reinigingsfirma's