De vele mogelijkheden van ventilatie
Een belangrijke factor die bijdraagt tot een gezond binnenklimaat is de zuiverheid van de lucht in huis. Dat betekent dat vervuilde en vochtige lucht tijdig vervangen moet worden door verse, schone lucht. Wat je daarvoor moet doen? Voldoende verluchten! Dat kan op verschillende manieren. Meer over de soorten ventilatiesystemen, hun belang en werking lees je hier.
Ventileren noodzakelijk?
Een juiste binnentemperatuur, goede vochtigheidsgraad en zuivere lucht dragen bij tot een gezond binnenklimaat. Die zuivere lucht wordt bereikt door een goede luchtcirculatie en afvoer van verontreinigde en vochtige lucht.
Voldoende verse lucht en zuurstof zijn noodzakelijk voor onze gezondheid. Wist je dat we in principe we zo’n 20 kubieke meter verse lucht per dag nodig hebben? Wanneer je je woning, werkplek, … te weinig verlucht, zal je dus steeds opnieuw dezelfde vervuilde lucht blijven inademen.
Een ander wist-je-datje: De lucht binnen is vaak vuiler dan buiten. Heel wat vervuiling komt dan ook van binnenuit. Denk maar aan vervuiling door schoonmaakproducten, huishoudelijke apparaten, stoffen uit bouwmaterialen, … De lucht vermengt zich op die manier al snel met stof, organische stoffen, bacteriën, schimmels, …
De boodschap is ventileren! Op die manier wordt vervuilde en vochtige lucht tijdig de woning uitgestuurd en vervangen door schone lucht. Dat heeft niet alleen een gunstige invloed op je gezondheid, ook vochtproblemen en muffe geurtjes zijn dan verleden tijd. Benieuwd naar de prijs van een ventilatiesysteem op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende installateurs van ventilatiesystemen kan via de offertepagina.
Ventilatiesystemen uit de doeken gedaan
Woningventilatie, ventilatie van kantoorgebouwen, scholen, … kan volgens verschillende ventilatieprincipes. Welk systeem je kiest zal afhangen van je eigen wensen, budget en de mogelijkheden van je woning. Belangrijk om weten is dat er zowel centrale als decentrale ventilatie bestaat.
– Centrale ventilatie
Bij centrale ventilatie regelt één centrale ventilatie-unit de ventilatie in meerdere ruimtes. Daarbij wordt gewerkt met een netwerk van ventilatiekanalen. Er bestaan vier verschillende soorten centrale ventilatie:
1. Ventilatiesysteem A
Dit systeem verloopt volledig natuurlijk en staat gelijk aan natuurlijke lucht toe- en afvoer. De automatische luchtcirculatie houdt de hoeveelheid lucht daarbij steeds op hetzelfde niveau.
Verse lucht wordt de woning ingezogen door het luchtdruk- en winddrukverschil buiten en binnen. Het teveel aan lucht wordt op zijn beurt afgevoerd.
Ventilatiesysteem A maakt gebruik van ventilatieroosters en een afvoerkanaal. De ventilatieroosters worden in de ramen of muren geplaatst en zuigen verse lucht naar binnen. Vuile lucht wordt via verticale buizen (de afvoerkanalen) afgevoerd. Deze plaats je best in vochtige kamers. Meer over ventilatiesysteem A en de prijs lees je hier.
2. Ventilatiesysteem B
Een mechanische luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer zijn typerend voor systeem B. De toevoer van verse buitenlucht gebeurt via ventilators. Deze kunnen ook perfect gecombineerd worden met een natuurlijke luchttoevoer via ventilatieroosters.
Een voordeel is dat de toegevoerde lucht door een filter gehaald kan worden om bijvoorbeeld slechte geurtjes te elimineren.
De afvoer van de lucht gebeurt op dezelfde wijze als bij systeem A. Namelijk op natuurlijke wijze via afvoerkanalen. Ook luchtafvoer via ventilatieroosters in de ramen of muren is mogelijk. Daarbij zorgt een regelbaar rooster ervoor dat enkel de vervuilde lucht kan ontsnappen. Meer over ventilatiesysteem B en de prijs lees je hier.
3. Ventilatiesysteem C
Bij dit systeem geldt het omgekeerde principe als bij ventilatiesysteem B. Er is namelijk een natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer.
Ventilatiesysteem C is vooral aan te raden bij goed geïsoleerde woningen, waarbij vervuilde en vochtige lucht vaak geen kant meer op kan door de grondige isolatie.
Mechanische luchtafvoer kan dan een oplossing bieden. Verse lucht wordt natuurlijk aangevoerd door ventilatieroosters. Een ventilator voert de vervuilde lucht af. De ventilatieroosters en ventilator zijn op elkaar afgestemd. Daardoor hangt de hoeveelheid toegevoerde lucht af van de hoeveelheid afgevoerde lucht. Meer over ventilatiesysteem C en de prijs lees je hier.
4. Ventilatiesysteem D
Ventilatiesysteem D, ook balansventilatie genoemd, verloopt volledig mechanisch met een mechanische lucht toe- en afvoer. Dit systeem is vooral interessant voor een nieuwbouw.
Er wordt namelijk niet gewerkt met ventilatieroosters, maar er moet wel een heel netwerk van kanalen aangelegd worden om de schone lucht gelijkmatig over de woning te verdelen.
Volledig mechanisch betekent een groot energieverbruik? Niet helemaal waar want er bestaat ook een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie. Warmte uit de af te voeren lucht wordt daarbij gebruikt om de aangevoerde lucht op te warmen. Extra warmtewinning dus!
Meer over ventilatiesysteem D en de prijs lees je hier.
Benieuwd naar welk ventilatiesysteem het best past bij jouw situatie en wensen?
✓ Vraag hier gratis prijzen en advies aan bij erkende installateurs van ventilatiesystemen.
– Decentrale ventilatie
Indien er bijvoorbeeld weinig ruimte is voor ventilatiekanalen of wanneer je ruimtes afzonderlijk en doelgericht wil ventileren, kun je decentrale ventilatie kiezen. Enerzijds bestaan er al goedkope buis- of kanaalventilatoren voor kleinere ruimtes zoals de badkamer (ook wel badkamerventilatoren genoemd). Deze kleine elementen kunnen gewoon in de afvoerbuis of tussen twee afvoerbuizen in geplaatst worden.
Anderzijds zijn er decentrale ventilatiesystemen met een unit. Hierbij wordt in elke te verluchten ruimte een aparte unit geplaatst, zonder dat er ventilatiekanalen bij komen kijken. Ook binnen deze categorie ventilatie kunnen we meerdere ventilatietypes onderscheiden:
1. Decentrale ventilatie-unit volgens principe B
De eenvoudigste systemen met unit zuigen verse lucht mechanisch aan (langs een buis in de gevel) en voeren vervuilde lucht op natuurlijke wijze af. De aan- en afvoer bevinden zich in dezelfde ruimte. Met dergelijk systeem ben je verzekerd van een proper, tochtvrij en gezond binnenklimaat. Bovendien werkt dit toestel fluisterstil en heeft het geluidswerende eigenschappen.
2. Decentrale balansventilatie met warmteterugwinning
Tegenwoordig bestaat er ook een decentraal ventilatiesysteem dat volgens principe D functioneert. Dit betekent dat zowel de aan- als afvoer volledig geautomatiseerd is, én dat uitgaande warmte gerecupereerd wordt voor het verwarmen van de binnenkomende lucht. Dit zorgt voor een laag energieverbruik en bijgevolg een lagere energiefactuur. Het systeem filtert vervuilde stoffen in de lucht en garandeert een prima luchtvochtigheid. Deze decentrale balansventilatie is iets duurder (1000 à 1500 euro voor een unit) maar wel uiterst rendabel!
Renoveren? Overweeg dan zeker ventilatie!
Bij schone binnenlucht en een juiste luchtvochtigheid zijn isoleren en ventileren in balans. Daar wringt vaak het schoentje bij nieuwe of gerenoveerde woningen, die meestal heel goed geïsoleerd zijn. Die grondige isolatie kan ervoor zorgen dat vervuilde en vochtige binnenlucht op geen manier de woning natuurlijk kan verlaten. Op zich geen probleem, als je maar goed ventileert. En dat is nu net wat vaak vergeten wordt of onvoldoende gebeurt.
Velen denken dat het openzetten van ramen en deuren voldoende is, maar niets is minder waar. Vaak wordt het vergeten of doe je het liever niet omdat het gepaard gaat met warmteverlies. Bovendien loop je het risico op een ongelijkmatige verdeling van de verse lucht én is de luchtkwaliteit volledig afhankelijk van de natuurlijke luchtstroom.
Je kiest dus beter voor een deels of geheel mechanisch ventilatiesysteem. Op die manier ben je verzekerd van schone lucht waarbij vocht en vervuiling voldoende worden afgevoerd.