Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Ventilatiesysteem C: werking & prijs

Ventilatiesysteem C is gedeeltelijk mechanisch. Natuurlijk luchttoevoer via ventilatieroosters wordt daarbij gecombineerd met mechanische luchtafvoer via ventilators. Alles over de werking, eigenschappen, prijs en het onderhoud van ventilatiesysteem type C lees je hier.

 

Werking ventilatiesysteem C

Bij ventilatiesysteem C worden natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer gecombineerd. De luchtaanvoer gebeurt via ventilatieroosters in de ramen, muren of het dak. De roosters bevinden zich in de ‘droge ruimtes’. Daarmee bedoelt men ruimtes zoals de woonkamer, slaapkamers, …

De afvoer van de gebruikte binnenlucht gebeurt via een ventilator en dus mechanisch. Deze bevindt zich in de zogenaamde ‘vochtige ruimtes’ zoals de badkamer, keuken, wasplaats, …

Bij ventilatiesysteem volgens type C zijn de ventilatieroosters en de ventilator op elkaar afgestemd. Daardoor is de hoeveelheid toegevoerde lucht afhankelijk van de hoeveelheid afgevoerde lucht en zal de hoeveel lucht in de woning steeds in balans blijven.

ventilatiesysteem c

 

Ventilatiesysteem C+

Roosters die je handmatig moet openen en sluiten komen steeds minder voor. Een ventilatiesysteem C met zelfregulerende roosters, ook ventilatiesysteem C+ genoemd, wordt daarentegen steeds populairder. De aanvoer van verse lucht gebeurt daarbij op dezelfde manier als bij de standaard variant, maar de mechanische luchtafvoer verloopt vraaggestuurd via de zelfregulerende roosters.

Deze vraaggestuurde ventilatie is voorzien van sensoren die allerlei metingen uitvoeren (luchtvochtigheidspercentage, CO2-niveau, aanwezigheid van personen). Zijn de gemeten waarden te hoog, dan zorgt het systeem ervoor dat de nodige hoeveelheid vervuilde lucht afgevoerd wordt. De aanvoerroosters spelen daar op hun beurt op in en vullen dezelfde hoeveelheid verse lucht aan.

Bij ventilatiesysteem C wordt de verse lucht manueel aangevoerd waardoor deze niet voorverwarmd in de woning terecht komt. De zelfregulerende ventilatieroosters kunnen wel een tochtgevoel voorkomen doordat ze zich aanpassen aan de windsnelheid buiten. Hoe meer wind, hoe meer de roosters zich zullen sluiten.
ventilatiesysteem c installeren

Ventilatiesysteem C prijs

Een specifieke kostprijs voor een ventilatiesysteem C is moeilijk te bepalen omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. Om toch een beeld te hebben van de kosten vind je hier een richtprijs voor een ventilatiesysteem C en C+ met een debiet van 250m³/H

Type ventilatie
(debiet: 250 m³/H)
Gemiddelde kostprijs
(incl. plaatsing, excl. btw)
Ventilatiesysteem C€ 2.800
Ventilatiesysteem C+€ 3.300

In bovenstaande tabel gaat het slechts om richtprijzen voor een ventilatiesysteem volgens een specifiek debiet. De kostprijs kan sterk verschillen afhankelijk van het nodige debiet en de vakman die het ventilatiesysteem installeert.

TIP: Om te weten welk debiet nodig is voor jouw woning schakel je best een vakman in. Deze kan je het juiste advies geven en heeft ook de nodige ervaring om het ventilatiesysteem op een correcte manier te installeren. Vergelijk ook verschillende prijsvoorstellen. Op die manier kies je het beste aanbod op maat van jouw situatie, wensen en budget. Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende installateurs van ventilatiesystemen kan via de offertepagina.

 

Voor- en nadelen opgesomd

Aan ventilatiesysteem C zijn net zoals bij de andere types ventilatiesystemen zowel voor- als nadelen verbonden. We geven een overzicht:

Voordelen

  • + Goedkopere en snellere installatie in vergelijking met ventilatiesysteem D.
  • + Enkel de luchtafvoer is mechanisch. Dat zorgt voor een lager stroomverbruik (ongeveer 50% lager) dan bij ventilatiesysteem D, waarbij zowel de luchtafvoer als -toevoer mechanisch is.
  • + Er moet slechts een beperkt aantal ventilatiebuizen aangelegd worden omdat enkel luchtafvoerbuizen nodig zijn.
  • + Het vraagt relatief weinig onderhoud.
  • + Ventilatiesysteem C heeft een lange levensduur.

 

Nadelen

  • De raamroosters laten in de winter koude lucht en in de zomer warme lucht binnen. De kans bestaat dus dat je extra zal moeten verwarmen of verkoelen.
  • Door de raamroosters kunnen storende buitengeluiden naar binnen dringen. Kiezen voor akoestisch isolerende ventilatieroosters kan een oplossingen zijn.
  • – Er is geen geen warmterecuperatie en dus geen besparing op de energiekosten.

 

ventilatieroosters ventilatiesysteem c

Onderhoud ventilatie type C

In een systeem C zit geen filter die vuil en stof tegenhoudt. Daardoor zal de ventilator sneller vuil worden. Een vuile ventilator werkt niet optimaal en heeft meer moeite om rond te draaien wat leidt tot meer energieverbruik. Op regelmatige basis de ventilator reinigen en afstoffen is dus aangeraden. Hetzelfde geldt voor de ventilatieroosters in de ramen of muren. Roosters die in het schrijnwerk verwerkt zitten kunnen het onderhoudswerk wel bemoeilijken.

Om het jezelf makkelijk te maken of je ventilatiesysteem te verzekeren van een optimale reiniging kan je ook een reinigingsfirma inschakelen. Deze bieden zowel eenmalige reinigingsbeurten aan als onderhoudscontracten. Op termijn zijn zulke contracten vaak voordeliger omdat de individuele prijs van een reiniging dan goedkoper wordt. Bovendien wordt je ook automatisch aan het onderhoud herinnerd.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een professioneel installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.