Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Verluchtingssystemen voor woning

In nieuwbouw of renovatieprojecten zijn verluchtingssystemen vandaag onmisbaar. De voordelen? De luchtvochtigheid blijft perfect in balans en je voorziet je woning, kamer of andere ruimte van verse, gezonde lucht. In dit artikel focussen we op de diverse verluchtingssystemen en hun eigenschappen en kostprijs.

Ga snel naar: decentrale verluchtingcentrale verluchtingconclusie

1. Decentrale verluchtingssystemen

Stel je wilt doelgericht bepaalde ruimtes binnen je woning ventileren. Dan lukt je dat met een decentraal verluchtingssysteem. Op een goedkope manier ventileer je zo specifieke ruimtes in functie van hun gebruik. Daarom worden decentrale verluchtingssystemen ook wel ‘lokale ventilatie’ genoemd. Daarnaast hoef je voor de plaatsing geen breekwerken te laten uitvoeren. Handig, toch? Minpunt: ze bieden geen totaaloplossing voor een allesomvattende verluchting van je woning.

decentraal verluchtingssysteem d Verluchtingssysteem D

De aanvoer en afvoer van lucht gebeurt via een ventilatie-unit. Je plaatst deze in de gewenste ruimte, die grenst aan de buitenomgeving. Het warmteterugwinning-principe (wtw) beperkt daarbij mogelijk warmteverlies tijdens de aanvoer van buitenlucht en de afvoer van gebruikte lucht naar buiten.

Toepassing: individuele ruimtes in bestaande woningen en renovatieprojecten.
Voordelen: makkelijk te installeren, geen ingebouwde luchtkanalen nodig, compact design, quasi onderhoudsvrij, energie-efficiënt en fluisterstil.
Prijs: tussen 5.000 en 8.000 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang offertes op maat

verluchtingssysteem-ventilator

Ventilator

Een ventilator is een atypisch verluchtingssysteem. Het voert vuile lucht wel af. Maar voor de aanvoer van verse lucht zijn verluchtingsroosters of openstaande ramen en deur nodig. Daardoor kan koude lucht binnenkomen. Dit type bewijst zijn nut vooral in kleine, vochtige ruimtes, zoals badkamer of toilet.

Toepassing: kleine, vochtige ruimtes, bijvoorbeeld badkamer of toilet.
Voordelen:
goedkoop, compact design en energie-efficiënt.
Prijs:
tussen 20 en 700 euro, incl. btw. Vind je keuze in de webshop

Conclusie: wat kiezen?

Het decentrale verluchtingssysteem D is populair in bestaande woningen of bij renovatie. Vooral omdat je geen breekwerken hoeft uit te voeren. Het warmteterugwinningsprincipe beperkt, in tegenstelling tot ventilatoren, mogelijk warmteverlies. Een professionele vakman kan je meer info geven over beide types verluchtingssystemen. Ontvang advies en prijzen op maat via de offertepagina. Of bekijk het aanbod ventilatoren in de webshop.

 

2. Centrale verluchtingssystemen

In ’t kort: een centrale ventilatie-unit verzorgt gelijktijdig de verluchting of ventilatie in meerdere ruimtes in je woning. Dat lukt dankzij het netwerk van ventilatiekanalen. Dit systeem is quasi onmisbaar in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen.

 

Verluchtingssysteem D

verluchtingssysteem d

Zorgt voor een evenwichtige circulatie van verse lucht. De verluchting gebeurt via een centrale ventilatie-unit met twee ventilatoren en warmteterugwinning (wtw). De aanvoer van lucht in droge ruimtes en de afvoer van lucht in vochtige ruimtes gebeurt volledig mechanisch via ventielen in het dak of op de buitenmuur. Het wtw-principe beperkt mogelijk warmteverlies.

Toepassing: nieuwbouw
Voordelen:
filtert op stof, pollen en vervuiling, ideaal voor mensen met allergieën, energiezuiniger dan ventilatiesysteem C. 
Prijs:
5.000 à 8.000 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang offertes op maat

Verluchtingssysteem C

Verse lucht komt binnen via roosters in ramen of deuren in droge ruimtes (leefruimtes, slaapkamers en bureaus). De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd via een ventilator in de ventilatie-unit. De afvoer gebeurt via de vochtige ruimtes (keuken, badkamer of toilet).

Toepassing: energetische renovatie en nieuwbouw
Voordelen:
goedkoper, onderhoudsvriendelijker en verbruikt minder dan ventilatiesysteem D.
Prijs:
2.500 à 3.300 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang offertes op maat

 

Conclusie: wat kiezen?

Bij verluchtingssysteem D verloopt het proces volledig mechanisch. Het zorgt voor een evenwichtige verdeling van verse lucht en is vooral interessant voor nieuwbouw. Verluchtingssysteem C combineert natuurlijke luchttoevoer met mechanische afvoer. Interessant bij energetische renovaties. Een vakman kan je de verschillen tussen beide systemen verder toelichten. Ontvang advies en prijzen op maat via de offertepagina.


verluchtingssystemen

Decentraal of centraal verluchtingssysteem?

Bij bestaande woningen of renovatieprojecten biedt een decentraal verluchtingssysteem de ideale oplossing. Reden? Je hoeft niet per sé over voldoende ruimte te beschikken voor een systeem van ventilatiekanalen en hoeft ook geen breekwerken te laten uitvoeren. Daarnaast biedt dit systeem de oplossing voor afzonderlijke en doelgerichte ventilatie van individuele ruimtes. Wil je een meer omvattende oplossing voor je woning? Dan opteer je best voor een centraal verluchtingssyteem. Zeker voor nieuwbouw krijgt dit systeem de voorkeur.

Meer gedetailleerde info bekom je via een professionele vakman. Hij adviseert je over het verluchtingssysteem dat het best aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Via onderstaand offerteformulier ontvang je vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een professioneel installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.