Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Luchtkwaliteit meten in huis

We brengen gemiddeld zo’n dikke 80% van onze tijd binnenshuis door. De luchtkwaliteit in huis meten is dus geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat nu? En wat als die luchtkwaliteit slecht blijkt te zijn? Hier vind je de antwoorden op al je vragen over zo’n luchtmeting in huis en hoe je de luchtkwaliteit op peil houdt!

Ga snel naar:
Hoe de luchtkwaliteit in huis meten?
Slechte luchtkwaliteit gemeten: en nu?
Welk ventilatiesysteem kies ik best?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Waarom de luchtkwaliteit in huis meten?

We isoleren onze woningen beter en beter. Fantastisch voor onze energiefactuur en ons wooncomfort, maar vaak minder ideaal voor de luchtkwaliteit binnenshuis. CO2, fijnstof, een te hoge of lage luchtvochtigheid, …: door een gebrek aan ventilatie kunnen al deze factoren de luchtkwaliteit in huis in het gedrang brengen. En dat is niet zo onschuldig als je zou denken. Een povere luchtkwaliteit kan onder meer leiden tot:

  • Gevolgen voor de gezondheid: vermoeidheid, concentratiestoornissen, migraine, verergering van luchtwegproblemen als astma en COPD, allergische reacties, …
  • Gevolgen voor de woning: schimmelvorming, loskomend behang of pleisterwerk, afbladderende verf, houtrot, aanwezigheid van ongedierte als pissebedden, huisstofmijt, …

Slechte resultaten na een luchtmeting in huis? Dan wacht je best niet om actie te ondernemen. Vraag advies aan een ventilatiespecialist in je buurt om de luchtkwaliteit in jouw woning te verbeteren. Kom hier gratis in contact met ventilatiebedrijven!

luchtkwaliteit meten

 

Hoe de luchtkwaliteit in huis meten?

Het meten van de luchtkwaliteit in huis is gelukkig iets wat je makkelijk zelf kan doen. Er zijn verschillende luchtkwaliteitsmeters op de markt. Je plaatst zo’n toestel gewoon op meerdere plaatsen in je woning en je krijgt onmiddellijk een haarscherp beeld van de luchtkwaliteit. Zo’n apparaat meet namelijk meerdere parameters die de kwaliteit van de binnenlucht bepalen:

  • CO2
  • Fijnstof
  • Luchtvochtigheidsgraad
  • Organische stoffen
  • Chemicaliën

BELANGRIJK: meten is weten. Valt de luchtkwaliteit in jouw woning tegen? Dan kan je met je toestel ook nagaan in hoeverre die verbetert als je meer verlucht, een ventilatiesysteem laat plaatsen, … Vaak zijn luchtkwaliteitsmeters gekoppeld aan een app die je inzicht geeft in de evolutie van de luchtkwaliteit binnenshuis.

 

Slechte luchtkwaliteit gemeten: en nu?

Blijkt de luchtkwaliteit in bepaalde ruimtes niet goed te zijn? Dan neem je het best contact op met een ervaren vakspecialist. Met de volgende 3 stappen geniet je snel weer van een optimale kwaliteit van jouw binnenlucht:

 

  1. Oorzaken van de slechte luchtkwaliteit analyseren

    Allereerst is het belangrijk om na te gaan waarom er sprake is van een te hoge luchtvochtigheidsgraad, een teveel aan CO2 in de binnenlucht, … Gaat het bv. om een onderliggend vochtprobleem (opstijgend vocht, doorslaand vocht, …)? Of ligt het probleem wel degelijk bij een gebrek aan ventilatie in je woning? Een vakspecialist stelt eerst een correcte diagnose om dan een plan van aanpak voor te stellen.

  2. Advies op maat + offerte opmaken

    Op basis van zijn analyse geeft een expert je gericht advies. Het kan zijn dat je je buitenmuren best laat impregneren om ze waterwerend te maken. Of misschien is het dringend tijd om je voegen te herstellen, een dakgoot te repareren, … Maar in de meeste gevallen ligt een ventilatieprobleem aan de basis van een slechte luchtkwaliteit in je woning. Het vakbedrijf stelt dan een ventilatiesysteem voor en maakt een gedetailleerde prijsofferte op.

  3. Luchtkwaliteit in je woning aanpakken

    Heb je meerdere offertes ontvangen? Dan is het tijd om die te vergelijken qua diagnose en adviezen, prijzen, uitvoertermijnen, … Als je de knoop hebt doorgehakt, komt je gekozen vakbedrijf op het afgesproken moment bij je langs om de nodige werken uit te voeren.

Meerdere vakbedrijven gratis vergelijken? Een fluitje van een cent. Het volstaat om het offerteformulier in te vullen en na enkele werkdagen nemen meerdere experts contact met je op. Start je aanvraag hier!

 

Welk ventilatiesysteem kies ik best?

Gaat het enkel om een te hoge luchtvochtigheid in huis? Dan kan je te maken hebben met een vochtprobleem als doorslaand of opstijgend vocht, een lekkage, … Is er echter sprake van een te lage luchtvochtigheid, te veel CO2 en fijnstof, …? Dan ligt de oorzaak bij een gebrekkige ventilatie in je woning. Afhankelijk van je situatie kies je dan voor 1 van deze ventilatie-oplossingen:

 

1. Ingrijpende renovatie = centraal ventilatiesysteem

meten luchtkwaliteit

Laat je een ingrijpende energetische renovatie (IER) uitvoeren? Dan gelden dezelfde normen als voor nieuwbouw. Om te voldoen aan de ventilatie wetgeving kies je voor 1 van deze 2 centrale ventilatiesystemen:

  • Ventilatiesysteem C/C+: hier gebeurt de aanvoer van verse lucht natuurlijk via roosters in ramen en muren. Een ventilator voert de vervuilde binnenlucht dan weer mechanisch af via luchtroosters in natte ruimtes. Kies je voor het C+-systeem? Dan meten sensoren continu de luchtvochtigheid in je leefruimtes om zo meer of minder lucht te verversen.
  • Ventilatiesysteem D: hier verlopen zowel de aan- als de afvoer van lucht mechanisch met 2 ventilatoren in een unit. De afvoerventielen bevinden zich in vochtige ruimtes en de aanvoerventielen in droge ruimtes. Bovendien werkt dit systeem D met warmteterugwinning. Dat betekent dat de afgevoerde binnenlucht de verse buitenlucht opwarmt. Zo komt er enkel voorverwarmde lucht je woning binnen.

Meerdere prijsoffertes vergelijken van experts in je buurt? Gemiddeld betaal je voor een centraal ventilatiesysteem 3.500 à 8.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Benieuwd naar een precieze kostprijs voor jouw project? Vraag nu vrijblijvend offertes aan bij meerdere vakbedrijven!

 

2. Kleine renovatie = decentraal ventilatiesysteem

luchtkwaliteit meten in huis

Valt het resultaat van de meting van de luchtkwaliteit in je woning tegen? Maar heb je geen grote renovatie gepland? Geen probleem, er bestaan ook eenvoudige, budgetvriendelijke oplossingen om je ventilatieprobleem te verhelpen. Je kan kiezen uit 1 van de volgende opties:

  • Decentraal systeem met warmteterugwinning (meest aangeraden): dit is een volledig mechanisch ventilatiesysteem voor 1 specifieke ruimte. Twee ventilatoren in zo’n unit regelen de aan- en afvoer van lucht. Bovendien gebruikt het systeem de warmte van de binnenlucht om de aangevoerde buitenlucht op te warmen (warmteterugwinning of WTW). Deze optie biedt de beste garantie op een optimale luchtkwaliteit in je badkamer, slaapkamer, …
  • Afzuigventilator (enkel voor kleine ruimtes): zo’n ventilator zorgt enkel voor de afvoer van vervuilde lucht en voert dus geen buitenlucht aan. Daarom is deze optie vooral geschikt voor toiletten, kleinere badkamers, …
  • Ventilatieroosters: met zulke roosters regel je de aan- en afvoer van lucht op natuurlijke wijze (zonder ventilatoren). Voor oudere huizen kan zo’n oplossing al volstaan om de gemeten luchtkwaliteit snel op peil te brengen.

Welke ventilatie-oplossing kies ik het best? Dat hangt van jouw renovatieplannen, je budget, … af. Met een ventilatie-expert bespreek je vrijblijvend al je wensen en nadien stelt die een oplossing op maat voor. Ontvang nu gratis advies!

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een professioneel installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.