Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Luchtkanalen reinigen

Je moet bijtijds de luchtkanalen reinigen van jouw ventilatiesysteem wil je het binnenklimaat van jouw woning gezond houden. Daarbij is een luchtkanaalreiniging ook belangrijk om een optimale werking van je ventilatiesysteem te blijven verzekeren en het rendement hoog te houden. Zo verbruik je geen onnodige energie.

Ga snel naar:
Hoe vaak luchtkanalen reinigen?
Optie 1: Luchtkanalen zelf reinigen
Optie 2: Luchtkanalen laten reinigen
Prijs reinigen luchtkanalen
Werkwijze luchtkanaalreiniging

 

Waarom luchtkanalen reinigen?

Jouw ventilatiesysteem voert vervuilde binnenlucht af en haalt verse lucht opnieuw naar binnen. Na verloop van tijd stapelt alle stof, vuil en vet dat met de lucht meekomt zich op langs de wanden van de luchtkanalen. Om zowel het rendement optimaal te houden als jouw gezondheid te waarborgen, is het aangeraden om een luchtkanaalreiniging uit te voeren. Zo ben je zeker van:

 • Optimale werking en rendement: een proper ventilatiesysteem doet nu eenmaal beter z’n werk. Vuilophoping binnenin de luchtkanalen bemoeilijkt namelijk de doorstroming van lucht, waardoor de capaciteit van het systeem afneemt. Het gevolg? Onvoldoende afvoer van verontreinigde lucht en onvoldoende toevoer van verse lucht. Door tijdig het kanaal te laten reinigen, voorkom je dit probleem;
 • Optimaal rendement: vuile luchtkanalen bemoeilijken de luchtstroom waardoor het systeem harder moet werken om de nodige hoeveelheid lucht aan en af te voeren. Het ventilatiesysteem zal daardoor meer energie verbruiken.
 • Lange levensduur: een geregeld terugkerende reiniging zorgt ervoor dat jouw systeem niet oververhit kan geraken, niet onnodig veel lawaai begint te maken én optimaal blijft werken. Een goed onderhoud heeft zonder twijfel een positieve invloed op de levensduur van je ventilatie.
 • Gezonde binnenlucht: een luchtkanaalreiniging zorgt voor schone luchtkanalen en daardoor dus ook voor propere, gezonde lucht. Zo reduceer je ook het risico op schimmelvorming, muffe geurtjes en vochtproblemen in huis.

 

hoe luchtkanalen reinigen

 

Hoe vaak luchtkanalen schoonmaken?

Het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) adviseert een onderhoud om de 9 jaar. In de praktijk blijkt deze termijn vaak te lang. Denk maar aan woningen in een omgeving met veel luchtverontreiniging of waarin er veel gerookt wordt. In dit geval is een luchtkanaalreiniging om de 2 à 5 jaar aangewezen. Stof dat duidelijk zichtbaar is langs het ventiel, een lawaaierige ventilator, hoge luchtvochtigheid in huis of toenemende last van branderige ogen, hoest of allergieën, kan er ook op wijzen dat een onderhoud nodig is.

 

Vraag raad aan de installateur die je ventilatie plaatst

Bij de plaatsing van jouw ventilatiesysteem door een professioneel installateur, kan je aan hem vragen om de hoeveel tijd een onderhoud aan te raden is. Informeer daarbij direct of hij dat onderhoud zelf uitvoert of niet. Indien niet kan je via onze offerteservice in contact komen met professionele onderhoudstechnici. Het is gratis en vrijblijvend.

 

Luchtkanalen zelf reinigen of laten reinigen?

Je kunt ervoor opteren om zelf jouw luchtkanalen te reinigen of om de klus over te laten aan een ventilatie-expert. Wij raden aan om met een professional in zee te gaan. Deze weet tot in de details hoe hij jouw luchtkanalen volledig stof-, vet- en bacterievrij maakt. Op deze manier is een goede doorstroom van gezonde lucht verzekert.

 

Optie 1: Luchtkanalen zelf reinigen

zelf luchtkanaal reinigen

Je kunt gerust zelf enkele preventieve stappen ondernemen in het onderhoud van jouw ventilatiesysteem. Zo kan je zelf de filters vervangen (ong. 1 keer pr jaar) of de ventielen proper maken. Dat kan eenvoudig met een vochtige doek en wat detergent. Je kan ook de stofzuiger gebruiken om het stof rondom het ventiel te verwijderen. Deze kleine ingrepen hebben al een opmerkelijk verschil op de luchtkwaliteit.

Let erop dat je na het schoonmaken de ventielen terug in de juiste stand plaatst! Dit is belangrijk want die bepalen de luchtdoorstroming door het ventiel. Als je die fout terugplaatst, heb je te maken met een gebrekkige luchtafvoer en -toevoer. Dat wil je ten allen tijde vermijden. Om dit te voorkomen, kun je bijvoorbeeld het ventiel aftekenen. Zo voorkom je cruciale fouten.

Indien je echt handig aangelegd bent kan je overwegen om ook de luchtkanalen zelf te reinigen. Je bespaart zo de kosten van een onderhoudsbeurt uit, maar moet dan wel zelf de nodige tijd en moeite vrijmaken om de klus uit te voeren. Bovendien moet je investeren in de juiste materialen. Onthoud dat je misschien zelfs meer kwaad dan goed doet tijdens de schoonmaak. Om zeker te zijn van een correcte uitvoering en optimaal resultaat, raden we daarom aan het reinigen van je luchtkanalen over te laten aan een ventilatie-expert:

Optie 2: Luchtkanalen laten reinigen

luchtkanaalreiniging

Zie je het niet zitten om zelf jouw luchtkanalen schoon te maken of wil je gewoon zeker zijn van een correcte uitvoering van de reinigingswerken? Dan kan je de luchtkanaalreiniging ook laten uitvoeren door een gespecialiseerde vakman.

Deze heeft de nodige kennis en ervaring om te bepalen welke reinigingsmethode geschikt is voor jouw systeem. Een ventilatiespecialist beschikt ook over professioneel materiaal, zorgt ervoor dat er geen vuilresten achterblijven, stelt de ventielen goed af, … Je betaalt misschien iets meer, maar je bent dan wel verzekerd van een optimaal resultaat en een goede werking van je ventilatiesysteem.

TIP: wil je jouw luchtkanalen laten reinigen door een specialist? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

Prijs reinigen luchtkanalen

Hoeveel je betaalt om je ventilatiesysteem te laten reinigen is vooral afhankelijk van het type ventilatiesysteem dat gereinigd moet worden. Zo zal de reiniging van een ventilatiesysteem C doorgaans goedkoper zijn (€ 250 à 300, excl. btw) dan een reiniging van ventilatiesysteem D dat meer ventilatiekanalen heeft (€ 350 à 500, excl. btw).

Laat je een volledige reiniging van je ventilatiesysteem uitvoeren, dan betaal je gemiddeld € 250 à 500 (excl. btw). Dit omvat een complete reiniging van alle onderdelen:

 • reinigen van ventielen, ventilator en luchtkanalen
 • vervangen van filters
 • reiniging van de ventilatie-unit (en eventueel de warmtewisselaar)
 • controle van sensoren en kabels
 • meten en inregelen van ventielen en ventilator

LET OP: de prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Vraag daarom offertes aan bij 2 à 3 verschillende ventilatie-experten. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

TIP: druk de kosten via een onderhoudscontract

Er bestaat ook de mogelijkheid om een serviceabonnement aan te gaan. Je stort een maandelijks terugkerend bedrag en in ruil wordt jouw ventilatiesysteem op geregelde tijdstippen aan een controle en onderhoudsbeurt onderworpen. Zo ben je er zeker van dat je ventilatiesysteem altijd optimaal werkt én hoef je zelf niet te denken aan een periodiek onderhoud. Daarbovenop ben je zeker dat defecten of problemen vroegtijdig aan het licht komen dankzij de routinematige controle.

Op termijn komt zo’n servicecontract vaak ook goedkoper uit dan eenmalige onderhoudsbeurten. Informeer je er zeker over bij een ventilatiespecialist.

 

Werkwijze luchtkanaalreiniging

Reinigen luchtkanalen

We zeiden het al, de reiniging van je ventilatiesysteem laat je best over aan een professionele ventilatie-expert. Deze gaat doorgaans op volgende manier te werk:

 1. Voorbereidend werk: de luchttoevoerregisters worden afgedekt met papieren doeken zodat het losgekomen stof en vuil niet in de kamerruimtes wordt geblazen.
 2. Reinigen luchtventielen: de ventielen worden schoongemaakt met een vochtige doek en/of borstel.
 3. Reinigen van de ventilator: te veel vuil belemmert de snelheid waarmee de ventilator draait. De onderhoudsspecialist reinigt de ventilator met behulp van een borstel of een vochtige doek. Daarna schakelt hij de ventilator in zodat loszittende vuildeeltjes door de luchtstroom worden meegevoerd tijdens de schoonmaakbeurt.
 4. Ventilatie-unit reinigen + vervangen van de filters: hierna maakt hij de ventilatie-unit schoon. Deze unit zorgt voor de afvoer en eventuele aanvoer van lucht (afhankelijk van type ventilatie). De unit bevat filters die je éénmaal per jaar moet vervangen. Nu neemt de onderhoudstechnicus dit van jou over. Hier begint een eerste inspectie van de aansluitende luchtkanalen.
 5. Reinigen luchtkanalen: meestal wordt hier een roterende borstel voor gebruikt. Deze duwt het vuil door het kanaal, richting de stofzuiger. Een slang in het luchtkanaal zorgt ervoor dat het stof niet volledig naar buiten wordt gedrukt.
 6. Meten en inregelen van de ventielen en ventilator: Wanneer de onderhoudsbeurt erop zit, worden de ventielen en ventilator nog opnieuw ingeregeld. Op deze manier heb je weer de juiste hoeveelheid aan- en afvoer van lucht, afgestemd op jouw woning.

 

Materialen luchtkanaalreiniging

Het schoonmaken van de luchtkanalen gebeurt met speciale apparatuur. Er wordt hiervoor een mechanisch ronddraaiende borstel gebruikt, waarvan de sterkte van de haren is afgestemd op het type kanaal. De flexibele slang met borstel is aangesloten op een accuboormachine aan de andere kant van het luchtkanaal. Deze staat in connectie met een sterke stofzuiger. In het kanaal roteert de borstel zodanig dat al het vuil langs de wanden loskomt. De stofzuiger zuigt dit residu onmiddellijk op. Zo minimaliseert de kans op achterblijvend vuil.

Dit is natuurlijk niet de enige manier waarop luchtkanalen gereinigd worden. De methode is afgestemd op het type kanaal en het materiaal waaruit die is opgebouwd. Kunststofbuizen worden bijvoorbeeld anders schoongemaakt dan gegalvaniseerde tegenhangers. Soms wordt er ook met perslucht gewerkt, waarbij het vuil letterlijk uit de buizen wordt geblazen.

 


 

Conclusie: luchtkanalen zelf of laten reinigen

Het lijkt misschien aanlokkelijk om zelf de handen uit de mouwen te steken. Maar dat is voornamelijk een optie die is weggelegd voor handige mensen. Zie je dat niet zitten, maar wil je daarentegen wel jouw steentje bijdragen aan een langdurig rendement van jouw ventilatiesysteem? Dan kun je tijdig de toevoeren en ventielen schoonmaken. Op deze manier stel je een professionele reiniging van jouw luchtkanalen wat langer uit. Uiteindelijk is het beter om het echte werk uit te besteden aan een ventilatiespecialist. Die heeft alle technische know-how en werkmateriaal ter beschikking om het werk succesvol uit te voeren.

TIP: Wil je een ventilatiespecialist onder de arm nemen om de luchtkanalen in jouw woning te reinigen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Via onze offerteservice brengt Buldit jou in contact met professionals in uw buurt. Vul gewoon het offerteformulier. Het duurt slechts enkele minuten en is volledig vrijblijvend. Start je aanvraag hieronder:

 

 

Online offertes ontvangen?

Wil je jouw ventilatiesysteem en/of luchtkanalen laten reinigen? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde reinigingsfirma's actief in jouw regio via onderstaand formulier:

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde reinigingsfirma's