Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Doorslaand vocht behandelen

Wanneer neerslag de buitenmuur van je woning intrekt, heb je te maken met doorslaand vocht. Het vocht zal dan na verloop van tijd verder doordringen naar de binnenmuur, waar vochtplekken ontstaan. Het is een frequent probleem waar gelukkig enkele oplossingen voor bestaan. Ontdek deze in dit artikel, samen met de oorzaken en symptomen.

 

doorslaand vocht Hoe ontstaat doorslaand vocht?

Doorslaand vocht ontstaat, zoals gezegd, wanneer hemelwater de muur indringt. Normaal zijn muren daartegen bestand, maar door sommige omstandigheden kunnen ze poreus worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een constructiefout in de muur of aan een lekkende dakgoot. Ook extreme temperatuurwisselingen of klimop tegen de muur kunnen een boosdoener zijn. Oudere woningen hebben logischerwijs meer kans op doorslaand vocht.

 

Symptomen doorslaand vocht

Hoe kun je doorslaand vocht nu precies herkennen? Aangezien het vocht meestal van boven komt, zie je vaak vochtplekken bovenaan de binnenmuur (al hoeft dit niet altijd het geval te zijn). Onder invloed van het vocht zal verf of behang gaan afbladderen of loshangen. Ook afbrokkelend pleisterwerk is een gekend fenomeen, net zoals schimmelvorming. De schimmels kunnen op termijn ook andere zaken aantasten, zoals meubels of parket. Bovendien zorgt doorslaand vocht voor een muf ruikend en killer huis.

Ook buitenmuren zijn doorgaans gekenmerkt door vochtplekken of zwarte vegen. Daarnaast kan je te kampen krijgen met mos op de muur en beschadigd metselwerk.

Heb je last van doorslaand vocht en ben je op zoek naar een erkend vochtspecialist? Via de offertepagina kan je in contact komen met vakmannen in jouw regio en prijsoffertes op maat ontvangen. Klik hier voor meer informatie.

doorslaand vocht

Oplossingen voor doorslaand vocht

Om verdere en grotere schade aan je huis te voorkomen, moet het vochtprobleem uiteraard worden aangepakt. Zuren en zouten in het vocht dreigen immers de constructie van de muren aan te tasten.

Voordat tot één van onderstaande behandelingen wordt overgegaan, is het belangrijk dat de juiste diagnose gesteld wordt. Er bestaan immers nog andere vochtproblemen die op een andere manier bestreden moeten worden. Om doorslaand vocht te bestrijden, past men doorgaans één van volgende methodes toe:

Behandeling doorslaand vochtKostprijs
Muren impregneren€8 à 15 per m² (excl. eventuele herstellingswerken)
Buitenmuren isoleren + nieuwe gevelbekleding€30 à 300 per m²
Binnenmuren isoleren€40 per m² (incl. afwerking)
Vochtwerende verf€20 à 40 per m²

➊ Muren impregneren

De buitenmuren impregneren is een efficiënte oplossing tegen doorslaand vocht. Bij deze methode – ook wel hydrofoberen genoemd – wordt de gevel ingespoten met een beschermende vloeistof. Deze speciale vloeistof werkt waterafstotend én beschermt de muur beter tegen vuil.

Alvorens de gevel geïmpregneerd wordt, moet deze wel schoongemaakt en hersteld worden. Gevelimpregnatie is een techniek die best elke 10 tot 15 jaar opnieuw wordt toegepast.

Richtprijs muren impregneren: 8 à 15 EUR per vierkante meter

➋ Buitenmuur isoleren + nieuwe gevelbekleding

Je kan er ook voor kiezen om de buitenmuren te isoleren. Een voordeel hiervan is dat bestaande scheuren of onregelmatigheden niet eerst moeten worden gerepareerd. De isolatielaag zal de muren niet alleen beschermen tegen regen; tegelijkertijd is je woning beter geïsoleerd waardoor je energiekosten kan uitsparen. Na het isoleren zal een nieuwe gevelbekleding moeten worden aangebracht. Indien je gevel sowieso aan vernieuwing toe was, is deze behandeling een ideale keuze.

Richtprijs buitenmuur isoleren en afwerken: 30 à 300 EUR per vierkante meter

➌ Binnenmuur isoleren

Een alternatief is het isoleren van de binnenmuren. Daarmee worden de vochtplekken goed verborgen. Let wel: enkel isoleren aan de binnenmuren is niet voldoende! Dit moet gecombineerd worden met impregnatie van de buitenmuren, anders zal de vochtschade blijven toenemen. Belangrijk om weten is dat koudebruggen moeten vermeden worden tijdens het isoleren! Indien de isolatie ergens niet goed aansluit, zodat vocht alsnog een kans kan krijgen.

Richtprijs binnenmuur isoleren en afwerken: 40 EUR per vierkante meter

➍ Vochtwerende verf

Tot slot kan je er ook voor kiezen om de buitenmuren te voorzien van een laag vochtwerende verf om doorslaand vocht te lijf te gaan. Ook kan de verf preventief worden ingezet. Net zoals bij het impregneren is het hier belangrijk dat de ondergrond schoon is voordat de verf aangebracht wordt. Deze techniek geeft je de gelegenheid om je muren tegelijk van een nieuw, frist kleurtje te voorzien.

Richtprijs gevel laten verven met vochtwerende verf: 20 à 40 EUR per vierkante meter

 

Offertes vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een professioneel vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.