Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Ventilatiesysteem A: info & prijs

Ventilatie A is een goedkoop ventilatiesysteem dat volledig natuurlijk werkt. Dit klassieke systeem is dus niet geautomatiseerd, waardoor het vooral handig is in bestaande woningen waarbij geen grote renovaties uitgevoerd worden. In dit artikel lees je meer over de werking, voor- en nadelen en prijs.

 

Hoe werkt dit systeem?

ventilatiesysteem A

Bij ventilatiesysteem A wordt lucht op natuurlijke wijze aan- en afgevoerd. De luchtcirculatie gebeurt automatisch: de hoeveelheid lucht in een ruimte blijft steeds gelijk.

Wanneer winddruk- en luchtdrukverschillen optreden zowel binnen als buiten het huis, wordt verse lucht aangeblazen.

Het teveel aan (vuile en vochtige) lucht wordt dan naar buiten afgevoerd via buizen die traditioneel in vochtige kamers geplaatst worden. De aanvoer van lucht gebeurt via ventilatieroosters, die in ramen of muren gemonteerd worden.

 

Voor- en nadelen ventilatieprincipe A

Elk ventilatiesysteem heeft zo zijn voor- en nadelen. We zetten deze allemaal op een rijtje:

Voordelen

+ In tegenstelling tot de andere ventilatiesystemen, die (deels) mechanisch werken, verbruikt ventilatie A geen elektriciteit.

Dit ventilatieprincipe is ook het goedkoopste, omdat je enkel roosters nodig hebt. Daardoor zullen de installatiekosten eveneens gering zijn.

Ventilatiesysteem A behoeft weinig tot geen onderhoud. Het enige wat je hoeft te doen is de ventilatieroosters van tijd tot tijd afstoffen. Lees hier meer over het onderhoud van ventilatie.

De ventilatieroosters in de ramen zijn tegenwoordig op een esthetische manier geïntegreerd. Bovendien hebben ze goede isolerende eigenschappen, zowel op akoestisch als thermisch vlak. Ook over insecten hoef je je geen zorgen te maken.

ventilatierooster systeem a

Nadelen

– Dit systeem van ventileren is niet overal toepasbaar en ietwat gedateerd. Het wordt best vermeden in gebouwen met veel lawaai of vervuilde lucht.

De prestaties van dit systeem kunnen soms onbetrouwbaar zijn. Het is daarom belangrijk dat een goede studie plaatsvindt van het ontwerp van het gebouw en de plaatsing van de ventilatie.

– Doordat je het systeem niet zelf kan regelen, ben je afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij veel wind zal er meer lucht dan nodig aangevoerd worden. Dit kan leiden tot tocht of warmteverlies. Je kan dit evenwel vermijden door te werken met afsluitbare ventilatieroosters, wat dan wel weer leidt tot een gebrekkige luchtcirculatie.

Bij windstilte zal het moeilijk zijn om de gewenste hoeveelheid verse lucht te bekomen. In ons klimaat valt dit gelukkig niet vaak voor.

 

Hoeveel kost ventilatiesysteem A?

Zoals gezegd is ventilatiesysteem A een budgetvriendelijke oplossing. De ventilatieroosters kosten slechts enkele tientallen euro’s. Ook de installatiekosten zelf zijn aan de lage kant, en je zal achteraf geen onderhoudskosten moeten maken. Ook het feit dat je geen stroom verbruikt, is voordelig op financieel gebied.

Ondanks dat dit systeem geen mechanische ventilator heeft, valt het niet aan te raden deze ventilatie zelf te plaatsen. De ventilatieroosters moeten immers op een gunstige plek geïnstalleerd worden. Een expert kan hier het nodige advies over geven.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een professioneel installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.