Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Vocht in huis

Vocht in huis is een vaak voorkomend probleem. Belangrijk is dat de vochtproblemen snel worden aangepakt. Ze zijn namelijk schadelijk voor jouw woning én gezondheid. Hoe men het vocht moet bestrijden is afhankelijk van het type vochtprobleem. Een overzicht van de soorten vochtproblemen en bijhorende oplossingen met hun prijzen ontdek je hier.

 

Vochtproblemen & hun oplossingen

Als je voorgoed het vocht in huis wil bestrijden is het van groot belang om de juiste diagnose te stellen. Alleen als je weet om welk vochtprobleem het gaat en welke oorzaken het heeft kan het naar behoren opgelost worden. We geven een overzicht van de meest voorkomende vochtproblemen en hun oplossing:

Soort vochtprobleem Oplossing Richtprijs vochtbestrijding
Condensatievocht Ventilatie€1.500 à €8.000
Doorslaand vocht Muren impregneren€8 à €15 per m2
Nieuwe gevelbekleding€30 à €300 per m2
Opstijgend vocht Muren injecteren€100 à €150 per m2
Muren onderkappen€70 per meter
Lekkages Lekdetectie€300 à €400
Bouwvocht Natuurlijke droging Gratis
BouwdrogerVanaf ong. €100 (4weken)

voorbeeld condensatievocht 1. Condensatievocht

We produceren zelf heel wat vocht in huis door te koken, douchen, wassen, … Woonvocht dat geen uitweg vindt zal condenseren op koude oppervlakken zoals muren en plafonds.

Het condensatievocht kan dan in de muren trekken waardoor deze vochtig worden. Schimmelvorming, vochtplekken, loskomend behang, muffe geurtjes, … zijn mogelijke gevolgen. Condensatievocht kent slechts 1 remedie:

Oplossing: Ventileren

De enige manier om condensatievocht tegen te gaan is via ventilatie. Ventilatie zorgt ervoor dat vochtige lucht tijdig en voldoende wordt afgevoerd en vervangen wordt door verse lucht. Zeker bij goed geïsoleerde woningen is dat belangrijk. Daarbij is de isolatie vaak zo goed dat niet alleen de warmte, maar ook het woonvocht geen kant meer op kan. Afhankelijk van het type ventilatiesysteem en het gewenste debiet betaal je een prijs tussen de €1.500 en €8.000.

Condensatievocht bestrijden via ventilatie en benieuwd naar een prijs op maat?
✓ Vrijblijvend offertes aanvragen voor een ventilatiesysteem kan via de offertepagina.

voorbeeld doorslaand vocht 2. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door regen dat via de gevel in de binnenmuren dringt. Het komt vooral voor bij oudere woningen waarvan de gevel niet meer in optimale staat is en bijvoorbeeld scheuren in de stenen of het voegwerk vertoont.

Aangezien doorslaand vocht veroorzaakt wordt door vocht van buitenaf, is het zichtbaar aan de gevel via vochtplekken, zwarte vegen, mosgroei, … Het vocht trekt na een tijdje ook in de binnenmuur en wordt daar zichtbaar in de vorm van witte vlekken, schimmels, loskomend behang, afbladerende verf, … Doorslaand vocht merk je meestal op wat hoger op de muren. Het vochtprobleem snel aanpakken is de boodschap. Hoe, ontdek je hieronder:

Oplossing: Muren impregneren

Bij het impregneren van muren, ook wel hydrofoberen genoemd, wordt de gevel behandeld met een water- en vuilafstotende vloeistof. De gevel moet voor het impregneren wel gereinigd worden en ook schade aan de gevel en voegen moeten op voorhand hersteld zijn. Anders bestaat het risico dat vocht, ondanks het impregneermiddel, toch nog naar binnen kan dringen. Gemiddeld betaal je voor het laten impregneren van muren zo’n €8 à €15 per m2.

Oplossing: Nieuwe gevelbekleding

Wanneer de gevel in een té slechte staat is kan het soms een betere keuze zijn om gewoon een nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Met het oog op energiebesparing kan je dan onmiddellijk van de gelegenheid gebruik maken om de gevel te isoleren. Afhankelijk van de gekozen gevelbekleding betaal je een prijs tussen de €30 en €300 per m2.

Doorslaand vocht laten behandelen en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie?
✓ Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vochtexperten kan via de offertepagina.

voorbeeld opstijgend vocht 3. Opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door muren die grondvocht absorberen en afgeven aan het pleisterwerk. Het komt vaak voor bij oudere huizen zonder of met een slechte waterkering. Opstijgend vocht kan zich ook voordoen bij nieuwe woningen, bijvoorbeeld bij een hoog grondwaterpeil als gevolg van hevige regenval.

We spreken van opstijgend vocht omdat het onderaan de muur begint en zich langzaam naar boven verplaatst. Je herkent het, net zoals doorslaand vocht, aan schimmelvorming, vochtplekken, loskomend behang en schilderwerk, … Opstijgend vocht kan op verschillende manieren behandeld worden:

Oplossing: Muren injecteren

Bij het injecteren van muren worden net boven het grondniveau gaten in de muur geboord met een tussenafstand van 10cm. In de gaten wordt vervolgens een vochtwerende gel gespoten die zal uitzetten en zo het opstijgend vocht tegenhoudt. Voor het laten injecteren van muren kan je rekenen op een gemiddelde prijs van €100 à €150 per m2.

Oplossing: Muren onderkappen

Het onderkappen van muren is een vrij intensieve klus en geldt daarom vaak als ‘laatste oplossing’. Het houdt het voorzien van een nieuwe waterkering in. Daarbij worden eerst horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd, ongeveer 2cm boven de vloerpas. Op die vrijgekomen plaats wordt vervolgens een waterkering aangebracht die het vocht tegenhoudt. Voor het laten onderkappen van muren betaal je ongeveer €70 per meter.

Opstijgend vocht laten behandelen en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie?
✓ Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vochtexperten kan via de offertepagina.

4. Lekkages

voorbeeld lekdetectie

Vochtproblemen in huis kunnen ook veroorzaakt worden door lekken aan de leidingen en afvoerbuizen. Vaak blijft een lekkage lang onopgemerkt omdat het meestal slechts om druppels gaat.

Na verloop van tijd loopt de hoeveelheid vocht echter op en wordt de muur vochtig waardoor je het kan opmerken via vochtvlekken, schimmelvorming, loskomend pleisterwerk, … Met lekdetectie kunnen de lekken opgespoord worden:

Oplossing lekkages: Lekdetectie

Om de lekken te kunnen dichten dienen ze eerst opgespoord te worden. Je kan daarom best een specialist in lekdetectie inschakelen. Deze zal het vochtprobleem met een speciale vochtmeter kunnen situeren. Het is niet uitzonderlijk dat de muur gedeeltelijk moet uitgekapt worden om het lek te kunnen dichten. Gemiddeld betaal je voor een lekdetectie €300 à €400.

Benieuwd naar een prijs op maat voor een lekdetectie?
✓ Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vochtexperten kan via de offertepagina.

Bouwvocht 5. Bouwvocht

Nog een andere oorzaak van vochtproblemen is bouwvocht. Bij het bouwen van een huis wordt heel wat water gebruikt. Daarom kan het meer dan een jaar duren vooraleer de woning volledig uitgedroogd is.

Gebeurt die uitdroging niet naar behoren, dan kan het overige bouwvocht net zoals bij de andere vochtproblemen leiden tot schimmelvorming, loskomend pleisterwerk, muffe geurtjes, … Bouwvocht kan je natuurlijk of machinaal aanpakken:

Oplossing bouwvocht: Natuurlijke droging

Je woning op een natuurlijke manier laten uitdrogen is gratis maar kan wel tot 18 maanden duren. Ramen en deuren openzetten bij droog weer en voldoende luchtcirculatie creëren door kamers niet af te sluiten is dan de boodschap.

Oplossing bouwvocht: Bouwdroger

Wil je het uitdrogen sneller laten verlopen, dan kan je een bouwdroger inschakelen. Deze machine haalt de lucht uit de ruimte en filtert er het vocht uit. Met een bouwdroger kan je de droogtijd makkelijk inkorten tot enkel weken of maanden.

vochtbestrijding muur impregneren

 

Offertes vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een professioneel vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.