Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een vaak voorkomend vochtprobleem. Om gezondsheidsproblemen en onherstelbare schade aan je woning te voorkomen is het belangrijk om optrekkend vocht zo snel mogelijk te behandelen. Lees hier meer over de oorzaken en gevolgen van opstijgend vocht, de mogelijke behandelingen, de kosten en veel voorkomende fouten als je hiermee te maken hebt.

Ga snel naar: 
Oorzaak opstijgend vocht
Opstijgend vocht behandelen
Prijs opstijgend vocht behandelen
Veelgemaakte fouten bij opstijgend vocht
Zelf behandelen of vochtexpert inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is opstijgend vocht + hoe herkennen?

Opstijgend vocht ontstaat wanneer de binnenmuren of buitenmuren grondvocht opnemen en afgeven aan het pleisterwerk. Het begint onderaan de muur en verplaatst zich langzaam naar boven. Meestal blijft het beperkt tot een hoogte van ongeveer 0,8 tot 1,2 meter. Je kan opstijgend vocht herkennen aan o.a. de volgende symptomen:

 • Vochtplekken die onderaan de muur beginnen
 • Schimmelvorming op de muren
 • Loskomend schilder- en behangwerk
 • Muffe geurtjes
 • Een hogere energierekening

Opstijgend vocht of ander vochtprobleem?

De bovenstaande kenmerken van opstijgend vocht zijn vrij gelijkaardig aan de symptomen van andere vochtproblemen zoals doorslaand vocht, condensatievocht… Daardoor is het niet altijd makkelijk om te weten met welk vochtprobleem je te maken hebt. Toch is een correcte diagnose belangrijk voor een gerichte oplossing. Daarom schakel je best een specialist in.

Laat je vochtprobleem opsporen door een specialist! Een vochtspecialist kan bepalen om welk vochtprobleem het gaat en stelt op basis daarvan de meest aangewezen oplossing voor. Vind een vochtexpert in de buurt.

 

Opstijgend vocht oorzaak

Je hebt te maken met opstijgend of optrekkend vocht als de muren grondvocht absorberen en vervolgens afgeven aan het pleisterwerk. De muren gedragen zich dan dus als een spons.

Opstijgend vocht wordt vaak veroorzaakt door problemen met de waterkering of door een ontbrekende waterkering. Een waterkering moet namelijk voorkomen dat grondvocht tot in de muren dringt. Doet die waterkering haar werk niet naar behoren of is er geen waterkering aanwezig, dan zijn de gevolgen makkelijk te voorspellen. Ook een hoog grondwaterpeil kan opstijgend vocht veroorzaken. Dat kan bijvoorbeeld als gevolg van hevige regenval. De druk van het grondwater op de muren wordt dan zo hoog dat het er uiteindelijk in zal trekken.

Het probleem van optrekkend vocht kan zowel voorkomen bij bestaande als nieuwe woningen. Toch krijgen vooral oude huizen ermee te maken. Deze hebben poreuzere muren en vaak ook geen of een slechte waterkering.

Waarom opstijgend vocht zo snel mogelijk behandelen?

Opstijgend vocht snel aanpakken is de boodschap, want het kan nare gevolgen hebben. Zo kan het op termijn, net zoals elk ander vochtprobleem, onherstelbare schade toebrengen aan de constructie van de woning.

Verder kan het ook jouw gezondheid en die van anderen aantasten. Vochtproblemen kunnen bijvoorbeeld klachten aan de luchtwegen en allergieën veroorzaken. Mensen die hier al last van hebben, kunnen dan nog meer klachten ondervinden. Ook kunnen je energiekosten stijgen door een hogere luchtvochtigheidsgraad in je woning.

Laat je vochtprobleem opsporen en behandelen! Om bovenstaande problemen te vermijden is een snelle behandeling noodzakelijk. Schakel een vochtexpert in.

 

Opstijgend vocht behandelen

Optrekkend vocht in je binnenmuur of buitenmuur kan je op 3 manieren oplossen, afhankelijk van de staat van de woning en de ernst van het vochtprobleem:

1. Muren injecteren
2. Ventilatiekokers plaatsen
3. Muren onderkappen

 

OPLOSSING 1: muren injecteren

Muren injecteren tegen opstijgend vocht is de meest toegepaste behandeling. Bij deze methode boort een vochtexpert net boven het grondniveau en om de 10 à 12 cm gaten in de muur. In deze gaten brengt de vakman een vochtwerende gel of vloeistof in. Deze vloeistof verspreidt zich in de muur en voorkomt zo dat grondvocht in de muren dringt. De gel creëert m.a.w. een soort van barrière voor het opstijgend vocht.

Na het inbrengen van de gel is het belangrijk dat de muren volledig uitgedroogd zijn alvorens deze opnieuw te bekleden.

Richtprijs muren injecteren: gemiddeld €100 à €150 per m² (excl. btw, incl. arbeidskosten)

 

OPLOSSING 2: ventilatiekokers plaatsen (Carebrick)

Ventilatiekokers (van het merk Carebrick) bestaan uit een element en een keramische koker. Een vakman plaatst ze in de door het opstijgend vocht aangetaste muren.

Door de openingen in de kokers ontstaat er een soort van luchtstroming in de muur waardoor een verdampingsproces in gang wordt gezet. Dat leidt op zijn beurt tot afkoeling van de lucht in de koker en het ontstaan van een koudebrug. Het vocht in de muur (en de spouw) stroomt vervolgens naar die koudste plek, wordt daar verzameld en met de luchtstroom automatisch naar buiten afgevoerd.

Richtprijs ventilatiekokers plaatsen: gemiddeld €115 per meter (excl. btw, incl. arbeidskosten)

 

OPLOSSING 3: muren onderkappen

Een waterkering is de beste methode om optrekkend vocht te bestrijden, maar is vaak de laatste optie omdat hiervoor de muren onderkapt moeten worden. Dat is arbeidsintensief werk met veel stof en breekwerken. Bij een nieuwbouw voorzie je daarom best meteen zo’n waterkerende laag.

Bij het onderkappen van muren freest een vakman sleuven in het metselwerk, zo’n 2 cm boven de vloerpas. Het gebouw wordt als het ware opgetild om op de vrijgekomen ruimte een waterkering in de muur aan te brengen. Deze moet dan voorkomen dat grondvocht in de muren trekt.

Richtprijs muren onderkappen: gemiddeld €70 per meter (excl. btw, incl. arbeidskosten)

 

Hoe behandel ik opstijgend vocht het best?

Wat nu de meest aangewezen methode is om dit opstijgend vocht te behandelen hangt af van je situatie. Muren onderkappen biedt doorgaans de meest effectieve oplossing, omdat zo’n waterkering 100% waterdicht is. Maar het plaatsen van een waterkering vraagt wel een grotere investering. Muren injecteren is de vaakst gebruikte methode en is een iets budgetvriendelijker, maar toch effectief alternatief.

Ontvang advies op maat: Een vochtexpert kan de juiste diagnose stellen en jou op basis daarvan adviseren over de meest aangewezen behandeling. Vind een gespecialiseerde vochtbestrijder via onze offerteservice.

 

Lees onder de foto meer over de prijs voor het behandelen van opstijgend vocht.

opstijgend vocht behandelen

 

Behandelen opstijgend vocht prijs

Om opstijgend vocht te laten behandelen betaal je een gemiddelde prijs tussen € 100 en 175 per lopende meter (excl. btw en incl. arbeidskosten). In onderstaande tabel vind je een overzicht van de prijzen per oplossing:

Opstijgend vocht behandeling
Gemiddelde prijs per lopende meter
(excl. btw en incl. arbeidskosten)
Muren injecteren
€100 à 150
Ventilatiekokers plaatsen
€115
Muren onderkappen
€ 125 à 175

TIP: wil je graag een prijs op maat voor de behandeling van optrekkend vocht in jouw muren? Vraag dan zeker offertes bij verschillende vochtexperts in de buurt. Zo kan je meerdere prijzen vergelijken en een doordachte keuze maken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijs om dit vochtprobleem te behandelen verschilt afhankelijk van een aantal factoren. Controleer dus altijd goed wat er precies allemaal in de totaalprijs inbegrepen zit. We zetten enkele prijsbepalende factoren op een rij:

 • De aard van het vochtprobleem
 • De omvang van het probleem
 • De aangewezen of gekozen oplossing
 • De oppervlakte en dikte van de muren
 • Bijkomende werken zoals schimmels verwijderen of muren opnieuw bepleisteren

Is schade door opstijgend vocht verzekerd?

Wanneer je te maken hebt met vochtproblemen, komt de brandverzekering hier in sommige gevallen tussen. Belangrijk om te weten is dat de brandverzekering enkel de schade dekt die veroorzaakt is door het vochtprobleem, en dus niet de kosten voor de behandeling van het probleem zelf. De verzekering dekt de schadekosten in de volgende gevallen:

 • Vochtschade door een lek
 • Schade door vocht dat via het dak binnenkomt
 • Vochtschade door overstromingen
 • Vochtschade door defecte apparaten

De verzekering dekt dus enkel vochtschade door opstijgend vocht in je muren wanneer het ontstaat door een overstroming of heel heftige regenval. Wanneer je kelder bijvoorbeeld is ondergelopen door heftige regenval en je daardoor kampt met opstijgend vocht, kan de verzekering hier wel tussen komen. Welke schade ze precies dekken en welke niet, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Daarom contacteer je best steeds je eigen verzekering om je verder te informeren.

 

Veel gemaakte fouten bij opstijgend vocht

Opstijgend vocht in je buitenmuur of binnenmuur behandelen is geen makkelijk werk en er komt heel wat bij kijken. Daarom is het altijd aangeraden om een vochtspecialist in te schakelen. Wil je toch het opstijgend vocht zelf behandelen? Dan zijn er aantal veel voorkomende fouten die je best vermijdt:

 1. Enkel de gevolgschade van het probleem aanpakken

  Opstijgend vocht kan schimmels, loskomende verf, vochtplekken… veroorzaken op je muren. Om het vochtprobleem op te lossen, gaan mensen vaak enkel de gevolgen ervan aanpakken. Ze verwijderen dan bv. de schimmels van de muren en brengen een nieuwe laag verf aan. Het is echter belangrijk om ook het probleem zelf aan te pakken. Anders zullen de gevolgen ervan blijven terugkeren.

 2. Niet de correcte oplossing gebruiken

  Voor je het vochtprobleem aanpakt, is het belangrijk om zeker te zijn van een correcte diagnose. Enkel wanneer je de precieze oorzaak van het vochtprobleem kent, kan je dit ook gericht aanpakken. Het komt echter vaak voor dat doe-het-zelvers de verkeerde methode gebruikten of het op de verkeerde manier uitvoeren. Daardoor richt je mogelijk nog meer schade aan en geraakt het vochtprobleem niet opgelost.

 3. Geen goede isolatie of ventilatie in je woning

  Een slecht geïsoleerde woning is gevoelig voor vochtproblemen, omdat er koudebruggen en condensatieplekken kunnen ontstaan. Maar om vochtproblemen te vermijden, moet je een goede isolatie ook combineren met ventilatie. Alleen met goede isolatie en ventilatie kan je efficiënt condensatie en vochtproblemen vermijden. Let wel op, isolatie en ventilatie op zich zijn geen oplossing voor reeds bestaande vochtproblemen. Ze maken je woning er enkel minder gevoelig voor.

 4. Te lang wachten om opstijgend vocht aan te pakken

  Als je symptomen van optrekkend vocht waarneemt, laat je best meteen een vochtexpert langskomen voor een vochtdiagnose en een correcte behandeling. Als je namelijk te lang wacht om actie te nemen, kan de schade door dit vochtprobleem sterk verergeren. Zo kan je zelfs te maken krijgen met onherstelbare schade aan de fundering van je woning door vochtproblemen onbehandeld te laten.

Zeker zijn van een efficiënte vochtbestrijding? Als je een vochtexpert inschakelt, ben je zeker dat bovenstaande fouten vermeden worden en dat het opstijgend vocht op de meest aangewezen manier behandeld is. Vergelijk vrijblijvend offertes van vochtexperts.

 

 

opstijgend vocht

Waarom een vochtexpert inschakelen?

Om de veelgemaakte fouten bij vochtbestrijding te vermijden en opstijgend vocht in je muren correct te behandelen, schakel je best een vochtexpert in. Deze heeft de nodige kennis en expertise om het vochtprobleem definitief op te lossen. Een vakman gaat als volgt te werk:

 • Vochtanalyse en -diagnose: een vakman komt langs om de vochtsymptomen te analyseren en op basis daarvan de precieze oorzaak van het probleem vast te stellen. Enkel zo kan je het probleem ook gericht aanpakken.
 • Voorstel voor op maat voor behandeling: nadat een vakman de diagnose heeft gesteld, bepaalt hij op basis hiervan wat de meest aangewezen oplossing is. Hij houdt daarbij ook rekening met de mogelijkheden van jouw woning, je budget en je persoonlijke voorkeuren.
 • Correcte uitvoering van de behandeling: een vakman zal vocht in de muur behandelen volgens de regels van de kunst. Daarbij gaat deze vlot te werk en zorgt hij voor zo weinig mogelijk breekwerken en stof. Sommige vakmensen helpen je bovendien ook met het verwijderen van de schade door het opstijgend vocht.
 • Garantie na uitvoering van de werken: een vakman biedt altijd garantie op een correcte uitvoering van de vochtbestrijding. Als na de werken blijkt dat dezelfde vochtproblemen toch nog terugkeren, zal een vakman dit oplossen en de kosten hiervoor zelf dekken.

 

Geniet van 6% btw op alle de kosten

Naast een correcte vochtdiagnose, advies op maat en een definitieve oplossing voor je vochtprobleem, geniet je ook nog van een verlaagd btw-tarief wanneer je een vochtexpert inschakelt. Je betaalt dan slechts 6% btw i.p.v. 20% op alle materiaal- en arbeidskosten, op voorwaarde dat je woning ouder is dan 10 jaar.

Vergelijk vrijblijvend offertes! Het loont dus om optrekkend vocht te laten behandelen door een vochtexpert. Vraag daarom zeker meerdere offertes aan bij vochtexperts in jouw buurt. Zo kan je uitgebreid prijsvoorstellen, adviezen, aangeraden oplossingen… vergelijken. Vind en vergelijk experts in jouw regio:

 

Offertes vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een professioneel vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.