Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht is een vaak voorkomend vochtprobleem. Grondvocht wordt daarbij opgezogen door de muren en afgegeven aan het pleisterwerk. Om gezondsheidsproblemen en onherstelbare schade aan de woning te voorkomen is het belangrijk om optrekkend vocht zo snel mogelijk te behandelen. Alles over de oorzaken en gevolgen van opstijgend vocht en hoe het kan worden bestreden ontdek je hier.

 

Oorzaken opstijgend vocht

Je hebt te maken met opstijgend of optrekkend vocht als de muren grondvocht absorberen en vervolgens afgeven aan het pleisterwerk. De muren gedragen zich dan dus als een spons.

Opstijgend vocht wordt vaak veroorzaakt door problemen met de waterkering. Een waterkering moet namelijk voorkomen dat grondvocht tot in de muren dringt. Doet die waterkering haar werk niet naar behoren, dan zijn de gevolgen makkelijk te voorspellen. Ook een hoog grondwaterpeil kan opstijgend vocht veroorzaken. Dat kan bijvoorbeeld als gevolg van hevige regenval. De druk van het grondwater op de muren wordt dan zo hoog dat het er uiteindelijk in zal trekken.

Het probleem van optrekkend vocht kan zowel voorkomen bij bestaande als nieuwe woningen. Toch krijgen vooral oude huizen ermee te maken. Deze hebben poreuzere muren en vaak ook geen of een slechte waterkering.

Heb je te maken met opstijgend vocht en wil je dit laten bestrijden om verdere schade aan de woning en gezondheidsklachten te voorkomen? ⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor vochtbestrijding kan via de offertepagina.

 

Zo kan je optrekkend vocht herkennen

Opstijgend vocht begint, zoals de naam het zegt, onderaan de muur en verplaatst zich langzaam naar boven. Meestal blijft het beperkt tot een hoogte van ongeveer 0,8 tot 1,2 meter. Het kan voorkomen op zowel binnen- als buitenmuren. Vochtplekken op de muren zijn het meest opvallende gevolg van optrekkend vocht, samen met schimmelvorming, loskomend schilder- en behangwerk, muffe geurtjes, …

Het vochtprobleem snel aanpakken is de boodschap, want op termijn kan het nare gevolgen hebben. Zo kan optrekkend vocht op termijn, net zoals elk ander vochtprobleem, onherstelbare schade toebrengen aan de constructie van de woning.

Ook jouw gezondheid en die van jouw medebewoners kan aangetast worden. Vochtproblemen kunnen bijvoorbeeld klachten aan de luchtwegen en allergieën veroorzaken. Mensen die hier al last van hebben, kunnen als gevolg van het vochtprobleem nog meer klachten ondervinden.

 

opstijgend vocht voorbeeld

 

Opstijgend vocht bestrijden: methodes + prijs

Optrekkend vocht kan men doorgaans op 3 manieren oplossen, afhankelijk van de staat van de woning en de ernst van het vochtprobleem.

Opstijgend vocht behandelen: Techniek
Kostprijs vochtbestrijding
Muren injecteren
± €100 à €150 per m²
Carebrick
± €115 per m
Muren onderkappen
± €70 per meter

1. Muren injecteren tegen optrekkend vocht

De muren injecteren met een vochtwerende gel is de meest toegepaste methode om optrekkend vocht te behandelen.

Net boven het grondniveau worden dan gaten in de muur geboord, ongeveer om de 10 à 12cm. In de gaten brengt men een vochtwerende gel of vloeistof in. Het verspreidt zich in de muur en zet uit waardoor voorkomen wordt dat grondvocht in de muren dringt. De gel creëert m.a.w. een soort van barrière voor het opstijgend vocht.

Na het inbrengen van de gel is het belangrijk dat de muren volledig uitgedroogd zijn alvorens deze opnieuw te bekleden.

Richtprijs muren laten injecteren: gemiddeld €100 à €150 per m²
» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan voor het laten injecteren van muren.

 

2. Opstijgend vocht behandelen: Carebrick

Carebrick is een relatief nieuwe manier om optrekkend vocht te bestrijden. Carebrick is een vochtregulerend systeem dat bestaat uit een element en een keramische koker. Dat wordt in de door het opstijgend vocht aangetaste muren geplaatst.

Door de openingen in de kokers ontstaat er soort van luchtstroming in de muur waardoor een verdampingsproces ontstaat. Dat leidt op zijn beurt tot afkoeling van de lucht in de koker en het ontstaan van een koudebrug. Het vocht in de muur (en de spouw) kan vervolgens naar die koudste plek stromen, wordt daar verzameld en met de luchtstroom automatisch naar buiten afgevoerd.

Richtprijs carebrick: gemiddeld €115 per meter
» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan voor een carebrick behandeling.

 

3. Muren onderkappen tegen opstijgend vocht

Het voorzien van een waterkering is de beste methode om opstijgend vocht te bestrijden. Bij een nieuwbouw is het dus zeker aangeraden om zo’n waterkerende laag te voorzien.

Een waterkering voorzien bij bestaande woningen ligt wat moeilijker. De muren moeten dan onderkapt worden. Dat is een arbeidsintensief werk dat gepaard gaat met heel wat stof en breekwerken. Vandaar dat het meestal als laatste optie wordt gehouden.

Bij het onderkappen van muren worden er sleuven in het metselwerk gefreesd, zo’n 2cm boven de vloerpas. Het gebouw wordt als het ware opgetild om op de vrijgekomen ruimte een waterkering aan te brengen. Deze moet dan voorkomen dat grondvocht in de muren trekt.

Richtprijs muren laten onderkappen: gemiddeld €70 per meter
» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan voor het laten onderkappen van muren.

 

muren injecteren

 

Offertes vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een professioneel vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.