Onderhoud ventilatiesysteem
Een ventilatiesysteem zorgt continu voor een gezond binnenklimaat in huis. Om een goede werking te kunnen blijven garanderen, is het dan ook belangrijk dat dit systeem van tijd tot tijd gereinigd wordt. In dit artikel lees je hoe en hoe vaak dit onderhoud moet gebeuren en welke prijs er aan vast hangt.
Je ventilatiesysteem laten reinigen door een professional? Vraag hier gratis offertes aan.
Belang van onderhoud
Na verloop van tijd banen vet, stof en bacteriën zich een weg in de kanalen van het ventilatiesysteem. Wanneer deze zich opstapelen tegen de wanden, werkt de ventilatie minder goed en inefficiënt.
De lucht kan dan minder goed doorstromen en de capaciteit van de ventilatie neemt af. Een vervuild systeem kan bovendien gezondheidsklachten en geluidshinder veroorzaken.
Uitgebreide info over mechanische ventilatie vind je op https://www.mechanischeventilatie.net/.
Hoe wordt de ventilatie gereinigd?
Tijdens een groot onderhoud door een professional worden de ventilatoren gereinigd en de filters vervangen. Verder wordt de WTW- unit (warmte-terugwin-unit) gereinigd, net zoals de luchtventielen en de ventilatiekanalen. Bovendien zal de specialist het debiet meten en de ventielen en ventilator opnieuw regelen.
Om de ventilatiekanalen te reinigen wordt gewoonlijk gebruik gemaakt van een mobiele stofzuiger en een flexibele slang met borstel. De borstel draait rond in het luchtkanaal en het vrijgekomen vuil wordt onmiddellijk door de stofzuiger opgevangen. In sommige andere gevallen gebruikt men bijvoorbeeld perslucht om de kanalen schoon te maken. De gekozen techniek hangt immers af van het type ventilatiekanaal (kunststof buizen of gegalvaniseerde buizen, ronde of vierkante vorm,…).
Onderhoud naargelang het type ventilatie
Onderhoud is extra belangrijk wanneer je beschikt over een ventilatiesysteem type C of D. Ventilatie D, dat volledig gemechaniseerd is, omvat iets meer buizen en vereist het meeste onderhoud van alle systemen. Ventilatiesysteem C beschikt dan weer niet over filters die stof en vuil tegenhouden. Gevolg daarvan is dat de ventilator sneller vuil wordt. Daarom is ook bij type C een regelmatig onderhoud van de ventilator en rooster vereist.
Hoe vaak is onderhoud nodig?
Hoe frequent de installatie moet gereinigd worden, hangt eigenlijk af van situatie tot situatie. Ventilatie in een woning met slechte luchtkwaliteit – bijvoorbeeld door intensief roken – zal vanzelfsprekend sneller vervuild geraken. Over het algemeen geldt dat de ventilatiekanalen om de 3 à 5 jaar schoongemaakt moeten worden.
Andere onderdelen vereisen wel frequenter onderhoud. De ventielen, filters, ventilator en WTW-unit laat je best sneller nakijken dan de luchtkanalen. Mensen met klachten zoals astma of bronchitis hebben er ook baat bij dat dit voldoende gebeurt.
De meeste firma’s bieden trouwens een servicecontract aan. Indien je hiervoor kiest, betaal je een opstartkost en een maandelijkse (geringe) abonnementskost. In ruil daarvoor krijg je een jaarlijkse of tweejaarlijkse reiniging en om de paar maanden gratis filters. De opstartkost komt ongeveer overeen met de prijs van één grote onderhoudsbeurt.
Prijs van onderhoud ventilatiesysteem
Prijzen kunnen behoorlijk variëren van bedrijf tot bedrijf. Algemeen gesproken moet je voor een éénmalig onderhoud rekenen op een prijs tussen de 250 en 350 euro, excl. BTW. De prijs voor het reinigen van ventilatie D (balansventilatie) ligt iets hoger dan die van systeem C. Een onderhoudscontract komt op termijn voordeliger uit dan wanneer je steeds de afzonderlijke prijs van een éénmalig onderhoud betaalt.
Op zoek naar een professionele reinigingsfirma? Via onze online offerteservice kan je in contact komen met verschillende vakmannen in jouw regio. Door een kort formulier in te vullen, ontvang je gratis én vrijblijvend prijsoffertes op maat. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Ventilatie zelf onderhouden?
Het is niet aan te raden om je ventilatiesysteem zelf te reinigen. Dit is een complexe klus waar je beter niet zelf aan begint. Een vakman heeft daarentegen de nodige kennis, expertise en ervaring om het onderhoud goed uit te voeren. Zo zal er zeker niks over het hoofd worden gezien.
Wat je wel eventueel zelf kan doen, is het reinigen van de ventielen. Belangrijk hierbij is dat eerst en vooral de stekker uit het stopcontact wordt getrokken. Daarna kan je de ventielen afborstelen in een sopje met water. Let eveneens op de stand van de ventielen (er zijn drie standen). De ventielen moeten na reiniging namelijk op exact dezelfde stand teruggeplaatst worden.