Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Luchtvochtigheid in huis

Of het binnenklimaat aangenaam aanvoelt, wordt in grote mate bepaald door de luchtvochtigheid in huis. Wanneer deze te hoog of te laag is, kan je te kampen krijgen met gezondheidskwaaltjes of schade aan de woning. Een goede ventilatie is zeer belangrijk met het oog op een gezond binnenklimaat. Je ontdekt er alles over in dit artikel.

Ventilatie installeren voor een optimale luchtvochtigheid? Ontvang gratis offertes op maat.

 

luchtvochtigheid verlagen Wat is luchtvochtigheid?

Wanneer we het hebben over de luchtvochtigheid in huis, dan gaat het in feite over de relatieve luchtvochtigheidsgraad. Dit is de hoeveelheid waterdamp in de lucht, ten opzichte van de maximale hoeveelheid vocht die de lucht kan opnemen. De temperatuur en de luchtdruk spelen ook een rol bij het bepalen van de relatieve luchtvochtigheid, die wordt uitgedrukt in percent. Warme lucht kan immers meer waterdamp opnemen.

Hoe hoger het percentage ligt, des te meer waterdamp in de lucht aanwezig is. Maar hoeveel bedraagt dat percentage nu best? De ideale luchtvochtigheid in huis ligt gemiddeld tussen de 40 en 60%.

 

Hoe luchtvochtigheid in huis meten?

Wil je nagaan of de luchtvochtigheid in jouw woning gezond is? Dan kun je gebruik maken van een hygrometer. Deze geeft de luchtvochtigheid eenvoudig en vrij accuraat weer in procenten. Ook op een weerstation is de luchtvochtigheid in huis vaak af te lezen. Hygrometers zijn al te koop vanaf 15 euro. Het keuzeaanbod is groot en je kan er meestal ook de temperatuur en luchtdruk mee meten.

luchtvochtigheid in huis

Een te hoge of lage luchtvochtigheid

Wanneer de waarde in huis lager of hoger ligt dan 40 à 60 procent, kun je best enkele maatregelen treffen. Hieronder lees je wat de gevolgen zijn van een hoge of lage luchtvochtigheid en hoe je dit kan verhelpen.

Symptomen

Dagelijks komt er heel wat vocht in de huislucht terecht door allerlei activiteiten: douchen, koken, wassen, enzovoort. Maar ook door bijvoorbeeld een lek, opstijgend vocht of bouwvocht kan de luchtvochtigheid stijgen. Indien de luchtvochtigheid in huis lange tijd te hoog is, zullen er na verloop van tijd problemen optreden – zeker wanneer er ook niet (genoeg) geventileerd wordt. De volgende symptomen kunnen dan opduiken:

– Muf ruikende lucht
– Schimmelvorming op de muren
– Houtrot
– Ongedierte zoals huismijt en pissebedden
– Loskomend behang of beschadigd pleisterwerk
– Gezondheidsklachten: last van de luchtwegen, verergeren van astma of reuma,…

Bij een lage luchtvochtigheid is de lucht in huis te droog. Dit kan in ons klimaat in principe enkel tijdens de winter voorvallen; de koude buitenlucht bevat dan maar een kleine hoeveelheid vocht. Droge lucht is minder problematisch dan vochtige lucht, maar kan toch tot enkele irritaties leiden door de combinatie met verwarming en slechte ventilatie:

– Droge ogen
– Irritatie aan luchtwegen of slijmvliezen (kriebelhoest)
– Barstjes in de lippen
– Scheurtjes in houtwerk (meubels, kozijnen, vloer,…)

luchtvochtigheid

Goede luchtvochtigheid dankzij ventilatie

Wat kan je nu precies doen om dergelijke problemen te voorkomen? De luchtvochtigheid verlagen doe je door middel van een luchtontvochtiger. Is de lucht te droog? Dan biedt een luchtbevochtiger soelaas.

Dat is weliswaar niet de enige mogelijkheid. Daarnaast is goede ventilatie eigenlijk essentieel. De mate waarin geventileerd wordt bepaalt grotendeels de luchtvochtigheid in huis. Door genoeg te ventileren draag je bij aan een gezond binnenklimaat. Op natuurlijke wijze ventileren (door middel van ventilatieroosters) is al een stap in de goede richting, maar mechanische ventilatie is aangewezen. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe meer er geventileerd zal moeten worden. Beschikt je woning niet over (degelijke) ventilatie? Dan zijn volgende opties het overwegen waard:

Type ventilatiesysteem
(debiet: 350m³/H)
Werking?Richtprijs,
incl. installatie
Ventilatiesysteem A-Natuurlijke luchttoevoer
-Natuurlijke luchtafvoer
€1700
Ventilatiesysteem B-Mechanische luchttoevoer
-Natuurlijke luchtafvoer
€2700
Ventilatiesysteem C/C+-Natuurlijke luchttoevoer
-Mechanische luchtafvoer
€3000 à €3500
Ventilatiesysteem D-Mechanische luchttoevoer
-Mechanische luchtafvoer
€5500 à €8000
Een ventilatiesysteem laten plaatsen? Via de online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van erkende installateurs in de buurt.

Met de juiste ventilatie kan je je dus een heleboel problemen besparen. Ventilatiesysteem B wordt in de praktijk wel weinig toegepast in particuliere woningen. Systemen C en D zijn het meestgebruikt. Ventilatiesysteem C is goedkoper dan systeem D, dat wel het meest energiezuinig is. Er gaat weinig of geen warmte verloren: de afgevoerde lucht kan gerecupereerd worden door middel van een warmte-terugwin-unit.
In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende ventilatiesystemen.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een professioneel installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.