Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Schimmel bestrijden

Schimmel en vochtproblemen… Beide begrippen zijn nauw met elkaar verbonden. Om schimmel duurzaam te bestrijden, is het cruciaal om het onderliggende vochtprobleem aan te pakken. Anders heeft het niet veel nut om de schimmels te verwijderen. Die zullen na een tijdje gewoon weer terugkomen. Lees er meer over in dit artikel.

Ga snel naar:
DEEL I: schimmel bestrijden
DEEL II: schimmel verwijderen
Prijs schimmel bestrijden
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

DEEL I: Schimmel bestrijden

schimmelbestrijding

We hoeven er waarschijnlijk niet meer op te wijzen dat schimmel nefast is voor jouw gezondheid. Bovendien heeft het ook een slechte invloed op de levensduur van de woning. Het is cruciaal om ook de oorzaak van de schimmel te bestrijden en deze niet alleen van de muren te krabben. Anders komt het probleem vroeg of laat toch terug. Hier gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van schimmelproblemen en de oplossingen.

Oorzaak 1: opstijgend vocht

Zie je witte of zwarte schimmel onderaan op de muur op het gelijkvloers? En lopen daar geen waterleidingen? Dan kamp je wellicht met opstijgend vocht. Dat is grondwater dat omhoog trekt in je muren door slechte funderingen, een slechte waterkering of het ontbreken van een waterkering (vochtwerende laag van kunststof of roofing in de muur, gelijk met de vloerpas).

OPLOSSING: muren injecteren

Niet van plan om een totaalrenovatie uit te voeren? Dan is de meest efficiënte en praktische oplossing het injecteren van de muren met schimmelvorming. Een vochtexpert boort gaten in de muren waarin hij een vochtwerend middel spuit. Dat product trekt in het metselwerk en vormt een waterkerende laag. Ten slotte maakt de vakman de geboorde gaten weer dicht met een waterdichte mortel.

Prijs: ongeveer € 100 per lopende meter (incl. btw en arbeidskost). Ontvang offertes.

 

Oorzaak 2: condensatievocht

Schimmel op muren kan ook ontstaan door condensatievocht. Bij dat vochtprobleem slaat warme lucht in je woning (door te koken, wassen, …) neer op koude oppervlakken, waaronder ook muren. Het probleem is vooral te wijten aan een gebrek aan ventilatie.

OPLOSSING: aangepast ventilatiesysteem

Dit vochtprobleem kan je oplossen met een aangepast ventilatiesysteem dat het vocht tijdig afvoert en de lucht zuivert. Heb je schimmelvlekken op de muur in 1 ruimte? Dan kies je best voor decentrale ventilatie (1 systeem per ruimte). Zo vermijd je veel kap- en breekwerken. Zie je schimmel op muren in verschillende kamers? Dan kan je ook kiezen voor centrale ventilatie (1 systeem voor meerdere ruimtes). Al is die laatste optie wel duurder en ingrijpender.

Prijs decentrale ventilatie: € 550 à 1.500 (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes.
Prijs centrale ventilatie: € 3.000 à 8.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes.

 

Oorzaak 3: doorslaand vocht

Bevindt de witte of zwarte schimmel op de muur zich niet op het grondniveau? Dan bestaat de kans dat je te maken hebt met doorslaand vocht. Daarbij dringt regenwater je poreuze buitenmuur binnen om zich dan verder te verspreiden in je muur.

OPLOSSING 1: muren impregneren

Bij het impregneren van je muren brengt een vochtbestrijder een transparante beschermlaag aan op je gevel. Hij zal eerst eventuele schade (scheuren, barsten, …) herstellen en je muur grondig reinigen.

Prijs: € 8 à 12 per m² (incl. btw en arbeidskost). Ontvang offertes.

OPLOSSING 2: muren verven met vochtwerende verf

Vertoont je gevel geen te grote scheuren? Dan kan je je buitenmuur ook laten verven met vochtwerende verf om doorslaand vocht tegen te houden. Zo geef je je gevel meteen ook een gloednieuwe uitstraling.

Prijs: € 20 à 40 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskost). Ontvang offertes.

OPLOSSING 3: nieuwe gevelbekleding

Ook met een nieuwe, waterdichte gevelbekleding behoort doorslaand vocht tot het verleden. Is je gevel in een slechte staat en wil je een nieuwe look? Dan is deze optie zeker het overwegen waard. Bovendien kan je crepi, steenstrips, een houten gevelbekleding, … vlot combineren met gevelisolatie.

Prijs: vanaf € 40 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskost). Ontvang offertes.

 

Oorzaak 4: lekkage

Loopt er een waterleiding of een afvoerbuis in de muur met schimmels? Dan kunnen de schimmelplekken op je muur ook te wijten zijn aan lekkage. Als jouw water- en energiefactuur ook plots flink stijgen, is de kans zelfs groot dat het om een waterlek gaat.

OPLOSSING: lekdetectie + lek herstellen

Een lekkage in de muur is meestal niet zichtbaar. Bovendien kan de schimmel op de muur een paar meter verder voorkomen dan de plaats van het lek zelf. Daarom laat je best een lekdetectie uitvoeren door een professioneel lekdetectiebedrijf. Heeft die professional de exacte locatie van de lekkage in kaart gebracht? Dan kan je het lek laten herstellen door een loodgieter, verwarmingstechnieker, … (afhankelijk van het type lek).

Prijs lekdetectie: € 300 à 500 (incl. btw en arbeidskost, excl. herstelling). Ontvang offertes.
Prijs lek herstellen: afh. van het soort lek en de gebruikte methode. Ontvang offertes.

 

 

TIP: schakel een vochtspecialist in

Het achterhalen en oplossen van de oorzaak achter het schimmelprobleem laat je beter over aan een gespecialiseerde vochtbestrijder. Zo ben je zeker van…

  • Correcte diagnose: een vochtexpert gaat na hoe de schimmel op de muur ontstaat. Gaat het om een lekkage, opstijgend vocht, …? Die diagnose is belangrijk om de meest geschikte oplossing voor je vochtprobleem te kunnen bepalen.
  • Juiste en efficiënte aanpak: is het duidelijk hoe de schimmel op de muur ontstaat? Dan kiest de vochtbestrijder de beste oplossing voor je vochtprobleem. Hij gaat grondig, snel en efficiënt te werk.
  • Kwalitatieve materialen: een vakman gebruikt enkel hoogwaardige materialen en producten om de oorzaak van de schimmel op je muren te behandelen. Dat is belangrijk opdat de schimmels wegblijven.
  • Definitieve oplossing: door het vochtprobleem te laten behandelen door een vochtbestrijder, behoort schimmel op de muren definitief tot het verleden.

BELANGRIJK: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je samenwerkt met een vochtexpert. Zo kan je besparen op de arbeids- en de materiaalkosten. Ontvang gratis offertes op maat van specialisten actief in je buurt.

 


DEEL II: Schimmel verwijderen

Schimmel bestrijden

Heb je de oorzaak van het schimmelprobleem aangepakt? Dan kan je de schimmelplekken definitief gaan verwijderen. Je kan ervoor opteren om dit zelf te doen of om het werk over te laten aan de vochtexpert.

 

Optie 1: schimmel zelf verwijderen

Wanneer de schimmelvlekken niet te omvangrijk of te talrijk zijn, kan je ze zelf proberen te verwijderen. Daarvoor kan je aan de slag met enkele keukenmiddeltjes of opteren voor speciale aangepaste producten:

  • een mengeling van schoonmaakazijn + soda
  • een mengeling van water + chloor (bleekmiddel)
  • werken met schimmeldodende of -werende producten

Deze producten breng je aan op een oude vod of spons. Wrijf hiermee de schimmel weg. Zorg ervoor dat er niets meer op de muur achterblijft. Gebruik altijd handschoenen en een mondkapje. Deze producten zijn irriterend voor de huid en hebben een nefast effect op de luchtwegen. Mensen die last hebben van astma of een andere aandoening aan de luchtwegen doen er sowieso beter aan om deze klus uit te besteden.

 

Optie 2: schimmel laten verwijderen

Je kan het verwijderen van de schimmels ook overlaten aan de vochtexpert die de oorzaak ervan heeft aangepakt. Hij beschikt over de juiste kennis, materialen en producten om alles veilig en correct af te handelen. Zo ben je er zeker van dat de schimmel niet meer terugkeert.

Prijs schimmel verwijderen: voor het verwijderen van schimmelvlekken betaal je tussen de € 75 à € 500 (incl. btw & uitvoering). Het sterke verschil tussen de prijzen is te wijten aan de mogelijke omvang van de schimmelvlekken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 


Prijs schimmel bestrijden

De prijzen om schimmel te bestrijden lopen erg uiteen. Alles hangt af van de diagnose van het probleem en de uiteindelijke aanpak van het onderliggende vochtprobleem. In de onderstaande tabel geven we een beknopt overzicht van de prijzen:

OorzaakOplossingPrijs (incl. btw & arbeidskost)
Opstijgend vochtMuren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
CondensatievochtPlaatsen ventilatiesysteemTussen de € 550 à € 8000
Doorslaand vochtMuren impregnerenTussen de € 8 à € 12 per m²
Vochtwerende verfTussen de € 20 à € 40 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
LekkageLekdetectieTussen de € 300 à € 500
Herstelling lekPrijs op aanvraag
Schimmel verwijderen Professioneel schimmel verwijderenTussen de € 75 à € 500

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag gericht advies en een individuele prijsofferte op maat ontvangen? Maak dan gebruik van onze online offertedienst.

 

Pak het schimmelprobleem zo snel mogelijk aan!

Wil je je eigen gezondheid en die van je woning niet in gevaar brengen? Dan pak je het schimmelprobleem best zo snel mogelijk aan. Je laat de schimmel op de muur best behandelen door een professionele vochtbestrijder. Die kan de correcte diagnose stellen, een oplossing op maat kiezen en die ook efficiënt en volgens de regels van de kunst uitvoeren. Ontvang gratis voorstellen op maat van vochtbestrijders actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen

Last van schimmels als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.