Lekkage als oorzaak van vochtproblemen
Een lekkage in een van de leidingen of afvoerbuizen is een van de mogelijke oorzaken van vochtproblemen. Een lek blijft vaak lang onopgemerkt omdat de gevolgen ervan pas na een tijdje merkbaar worden. Hoe kan je lekkages herkennen, wat zijn de gevolgen en hoe los je dit type vochtprobleem op? Lees er alles over in dit artikel.
Ga snel naar: Gevolgen – Hoe herkennen? – Lekdetectie & Prijs – Lekkage herstellen
Soorten lekkages en hun oorzaken
Lekkages die vochtproblemen veroorzaken zijn vanzelfsprekend waterlekkages. Lekken kunnen op verschillende plaatsen voorkomen. Aan het dak, in de badkamer, in de kelder, op het plafond, de vloer, de muur, …
Hoe ontstaan ze?
Daklekkages zijn vanzelfsprekend het gevolg van schade aan het dak. Niet alleen een verouderde dakbedekking, maar ook een zwaar onweer of takken of stenen die tegen het dak slaan, kunnen dat veroorzaken.
Voor de andere gevallen gaat het meestal om waterlekkages die ontstaan door versleten, gesprongen, beschadigde (bvb. door boorwerken bij een verbouwing) of slecht gemonteerde waterleidingen, afvoerbuizen en leidingen voor de centrale verwarming.
Mogelijke gevolgen
Bij lekkages sijpelt het water uit de leidingen en afvoerbuizen waardoor het na verloop van tijd ook in de muren, vloer en het plafond dringt.
De gevolgen?
- – Onaangename en lelijke gevolgen: vocht- en schimmelplekken, loskomend behang of schilderwerk, muffe geur, ongedierte, …
- – (Onherstelbare) schade aan de constructie van de woning: schade aan de isolatie, het stucwerk, het houtwerk van de woning, …
- – Schadelijk voor de gezondheid: op vochtige plekken kunnen schimmels ontstaan die allergieën en klachten aan de luchtwegen veroorzaken.
Hoewel lekkages klein van aard zijn, kunnen ze grote gevolgen hebben. Je hebt er dan ook alle baat bij ze snel te laten opsporen en herstellen. Je doet er goed aan daarvoor een vakman in te schakelen. Deze beschikt over de nodige kennis en apparatuur om de lekkage te lokaliseren en te repareren. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij specialisten in lekdetectie kan via de offertepagina.
Hoe kan ik een lekkage herkennen?
Een lek zit meestal verscholen. Bovendien gaat het vaak slechts om een kleine hoeveelheid water die dagelijks ontsnapt. Het grote gevaar van dit type vochtprobleem is dan ook dat je het niet onmiddellijk opmerkt. Vaak denk je pas aan de mogelijkheid van een lekkage wanneer de gevolgen ervan duidelijk worden en het al heel wat schade heeft aangericht aan de muren, vloeren of plafonds.
Om de schade te beperken is het belangrijk om alert te zijn voor de vroege signalen van een lekkage:
- – Vocht- en schimmelplekken
- – Muffe geurtjes
- – Loskomend behang en schilderwerk
- – Condens op de ramen
- – Ongedierte: zilvervisjes, pissebedden of rioolvliegjes
- – Slecht werkende isolatie: bepaalde isolatiematerialen zijn niet bestand tegen vocht en verliezen als gevolg daarvan hun isolerend vermogen. Wees daarom alert voor een plotse stijging van de energiekosten.
- – Hoge waterfactuur: Een waterlek zorgt voor waterverspilling. Wees daarom alert voor een plotse stijging van het waterverbruik.
Lek opsporen via lekdetectie
Dat er zich op een bepaalde plaats op de muur vochtplekken bevinden betekent niet dat de lekkage daar zit. Het waterlek opsporen is dus noodzakelijk om het te kunnen herstellen. Zelf een lek opsporen is erg moeilijk zonder de juiste kennis en apparatuur. De enige mogelijkheid is hakken en breken tot je het lek gevonden hebt.
Is er dan geen makkelijkere oplossing?
Jazeker. Een specialist in lekdetectie inschakelen. Lekdetectiebedrijven beschikken over speciale apparaten die waterlekken opsporen die voor het oog verborgen blijven. A.d.h.v. verschillende detectiemethoden kan een vakman zo de precieze locatie en aard van een waterlek opsporen zonder hak- en breekwerken.
De expert in lekdetectie bepaalt welke detectiemethode het meest geschikt is voor jouw situatie. Enkele mogelijkheden:
- – Thermografie: Via een infraroodcamera maakt de specialist warmtebeelden. Daarop is te zien of er zich warm of koud water buiten de leidingen bevindt.
- – Traceergastechniek: De specialist zet de leidingen onder druk met een lekgas. Met speciale apparatuur spoort hij op of het gas ergens uit de leidingen lekt.
- – Camera inspectie: De vakman laat een kleine camera met wendbare kop door de leidingen lopen op zoek naar lekkages.
- – …
Waterlek opsporen kostprijs
Reken op een gemiddelde prijs van €300 à €400 voor een grondige lekdetectie. Je ontvangt dan ook een rapport van de lekdetectie en advies om het lek te herstellen. Laat je slechts enkele leidingen of 1 leiding controleren, dan ligt de kostprijs vanzelfsprekend lager. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan voor een lekdetectie via de offertepagina.
» Kan ik terecht bij de verzekering?
Waterschade is inbegrepen in de brandverzekering. Bij een lekkage kan je dus, onder bepaalde voorwaarden, terecht bij jouw verzekeraar. Weet wel dat alles afhankelijk is van de situatie. De kans de verzekering tussenkomt bij een verborgen lekkage is bijvoorbeeld groter dan bij een goed zichtbaar lek. Bij dat laatste is de kans op nalatigheid namelijk groter.
Lekkage herstellen
Na het opsporen van het waterlek moet het ook gedicht worden. Hoe dat gebeurt en of er al dan niet breekwerken nodig zijn is afhankelijk van de omvang en aard van het waterlek.
Tip: Laat ook de vochtschade opmeten. Bouwmaterialen die te erg aangetast zijn kan je soms beter verwijderen om verdere vochtschade te voorkomen.
Het lek dichten en de vochtschade opmeten laat je best over aan een specialist in vochtbestrijding. Deze weet via zijn kennis en ervaring precies hoe hij een specifiek vochtprobleem gepast kan oplossen. Zo ben jij verzekerd van een correcte aanpak en een effectieve en definitieve herstelling van het lek en de vochtschade.