Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Ventilatiesysteem D: info & prijzen

Op zoek naar een gepast systeem om je woning te ventileren? Ventilatiesysteem D is dan een uitstekende en erg efficiënte keuze. Dit systeem voert – geheel mechanisch – gelijke hoeveelheden lucht af en aan. Bovendien wordt afgevoerde warmte gerecupereerd. In dit artikel lees je meer over de werking, voor- en nadelen & prijzen van ventilatiesysteem D.

Een ventilatiesysteem D laten installeren in jouw woning? Vraag vrijblijvend offertes aan. 

 

Hoe werkt ventilatiesysteem D?

Ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd, is een compleet geautomatiseerd systeem. Op die manier is de luchtstroom binnen in het gebouw continu en gegarandeerd van optimale kwaliteit. De elektrische ventilatie voert vervuilde lucht af en verse lucht wordt van buitenaf aangevoerd.

Een enorm bijkomend voordeel is dat het systeem heel wat warmte van de afgezogen lucht kan recupereren.

Die warmte wordt namelijk gebruikt om de koude lucht die aangevoerd wordt op te warmen alvorens die naar binnen komt. Dit gebeurt aan de hand van een ingebouwde warmtewisselaar. Ondanks dat het systeem voortdurend energie verbruikt, zul je dus slechts een minimum aan energie verliezen.

Verder werkt ventilatie D niet op basis van roosters in de muren, maar wel via ventielen. De ventielen voor de verse lucht worden in droge ruimtes geplaatst (bvb. living en slaapkamer), terwijl de afvoerventielen in nattere ruimtes (badkamer, wc, keuken,…) komen. Ook moet er een uitgebreid netwerk van buiskanalen worden aangelegd in het gebouw. Het is daarom belangrijk dat er vooraf een grondige studie plaatsvindt. Bochten kunnen de efficiëntie van het systeem beperken en moeten dus worden vermeden.

ventilatiesysteem d

 

Voor- en nadelen van het systeem

+ Het systeem heeft nog enkele andere interessante functies te bieden, zoals filtering. De aangevoerde lucht wordt gezuiverd zodat vocht en vuil geen kans krijgen, wat het leefklimaat en de gezondheid ten goede komt.

+  Indien je last hebt van allergieën, kan je het systeem zelfs aanvullen met een speciale elektrische filter die huisstofmijt en pollen zal tegenhouden. Ook een combinatie met luchtverwarming of airco behoort tot de mogelijkheden. 

+ Ventilatiesysteem D is erg gebruiksvriendelijk, aangezien alles vanzelf geregeld wordt. 

Doordat er geen raamroosters nodig zijn, hou je lawaai en koude/warme lucht buiten. Ook esthetisch gezien is het gebrek aan raamroosters een voordeel. 

ventilatiesysteem D

– Is je woning onvoldoende geïsoleerd of niet volledig luchtdicht? Dan zal dit ventilatiesysteem niet optimaal kunnen renderen. In geval van renovatie moet je dus zeker eerst de isolatie van het gebouw in orde brengen. 

– Ventilatiesysteem D vereist behoorlijk wat onderhoud. De filters moeten om het half jaar gereinigd worden. Na een jaar zijn ze telkens aan vervanging toe. De leidingen van de ventilatie worden ook best elke 3 à 5 jaar gereinigd. Toch hoeft dit niet af te schrikken: al bij al neemt dit niet veel tijd in beslag. Lees hier meer over het onderhoud van ventilatie.

– Er bestaat soms een risico op droge lucht. Dankzij een luchtbevochtiger kan je dit oplossen. Wel kun je ook kiezen voor een systeem D met een roterend warmtewiel, zodat droge lucht vermeden wordt.. 

ventilatiesysteem D

Hoeveel kost een ventilatiesysteem D?

Een ventilatiesysteem is een prijzige maar slimme investering. Wil je je woning integraal voorzien van een ventilatiesysteem D? Dan moet je rekenen op een prijs van 5000 à 8000 euro, inclusief plaatsing. De totaalprijs hangt wel sterk af van enkele bepalende factoren zoals de oppervlakte van het gebouw, de materialen en de moeilijkheidsgraad van de installatie.

Tip! Als je de werken laat uitvoeren in een privéwoning die minstens 10 jaar oud is, betaal je slechts 6% BTW op de ventilatie en de werkuren. Indien je het systeem zelf zou plaatsen is dat 21%. Bovendien is het plaatsen van een ventilatiesysteem geen eenvoudige klus. Er is heel wat kennis en expertise voor nodig.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een professioneel installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.