Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Binnenklimaat.be INFO EN ADVIES OVER EEN GEZOND BINNENKLIMAAT
Binnenklimaat.be

Gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat, wat houdt dat precies in? En hoe creëer je dat? Een gezond binnenklimaat staat of valt met met een goede ventilatie. In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden van ventilatiesystemen met het oog op een gezond binnenklimaat in je woning.

Ga snel naar:
Waarom is een gezond binnenklimaat belangrijk?
Hoe zorg ik voor een gezond binnenklimaat?
Prijs ventilatiesysteem op maat
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is een gezond binnenklimaat?

We brengen ongeveer 80 à 90% van onze tijd binnenshuis door. Een goede luchtkwaliteit in je woning is dus essentieel. Een gezond binnenklimaat hangt af van de volgende factoren:

  • Schone lucht: een gezond binnenklimaat begint bij schone lucht. Schone lucht creëer je door verontreinigde lucht af te voeren en te zorgen voor voldoende toevoer van verse buitenlucht.
  • Optimale luchtvochtigheid: de lucht in je woning mag niet té droog of té vochtig zijn. Dit kan namelijk een negatief effect hebben op zowel jouw eigen gezondheid als op die van je woning.
  • Geschikte temperatuur: de ideale temperatuur bevindt zich tussen de 9°C en 22°C. Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur niet te laag is en constant blijft.

gezond binnenklimaat

 

Waarom is een gezond binnenklimaat belangrijk?

Aangezien we veel van onze tijd binnenshuis besteden is een gezond binnenklimaat erg belangrijk. Een gezond binnenklimaat is in het bijzonder essentieel voor:

  1. Je eigen gezondheid: leef je in een ongezond binnenklimaat? Dan kan je last krijgen van onder andere huidirritaties, allergieën en zelfs luchtwegproblemen. Een slechte ventilatie van je woning kan namelijk leiden tot vochtproblemen, waaronder schimmelvorming. Die schimmels verspreiden giftige stoffen die je gezondheid in gevaar kunnen brengen.
  2. Je woning: een slechte luchtkwaliteit kan voor een onaangename, muffe geur zorgen. Daarnaast kan een gebrek aan ventilatie op lange termijn ook schadelijk zijn voor je woning. Zo kan namelijk condensatievocht ontstaan dat je muren, plafonds, … aantast.
  3. Je portemonnee: bij vochtproblemen kan een ongezond binnenklimaat zelfs schadelijk zijn voor je portemonnee. De herstellingskosten kunnen namelijk hoog oplopen. Ook zorgt een te vochtige lucht voor hogere energiekosten. Vochtige lucht is namelijk moeilijker op te warmen waardoor je extra moet stoken.

BELANGRIJK: wil je een ventilatiesysteem laten plaatsen met het oog op een gezond binnenklimaat? Een vakman adviseert je graag over de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie. Vraag gratis offertes aan bij vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Hoe zorg ik voor een gezond binnenklimaat?

Goede ventilatie is essentieel bij het creëren van een gezond binnenklimaat. Door je woning te ventileren zorg je voor een goede luchtcirculatie, voldoende zuurstof en een juiste vochtigheidsgraad. Je kan zowel kiezen voor een centraal als een decentraal ventilatiesysteem:

 

  1. Centraal ventilatiesysteem plaatsen

Met 1 centraal ventilatiesysteem ventileer je verschillende ruimtes in je woning. Je kan kiezen voor 2 soorten centrale ventilatiesystemen:

  • Ventilatiesysteem C/C+: bij dit systeem gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht natuurlijk (via roosters in ramen of muren van droge ruimtes) en de afvoer van vervuilde binnenlucht mechanisch via een ventilator (langs roosters in natte ruimtes als de keuken, badkamer, …).
  • Ventilatiesysteem D: bij dit systeem gebeurt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van vervuilde binnenlucht mechanisch met 2 ventilatoren.

Wanneer geschikt? Een centraal ventilatiesysteem laat je doorgaans plaatsen bij nieuwbouwprojecten of bij ingrijpende energetische renovaties.

 

2. Decentraal ventilatiesysteem plaatsen

Heb je weinig ruimte voor ventilatiekanalen of wil je in 1 à 2 ruimtes een gezond binnenklimaat creëren? Dan is een decentraal ventilatiesysteem een interessante optie. Hiermee regel je de aan- en afvoer van lucht per ruimte:

  • Decentrale unit (systeem B): dit systeem zuigt via een buis in de muur verse buitenlucht naar binnen. Verontreinigde lucht verlaat op een natuurlijke wijze de ruimte via een afvoerkanaal.
  • Decentrale unit (systeem D): bij dit systeem gebeurt zowel de aan- als afvoer van lucht op een mechanische manier.
  • Raamroosters met natuurlijke ventilatie: met deze optie zorg je enkel voor een natuurlijke toevoer van verse buitenlucht. De verontreinigde lucht wordt niet afgevoerd.

Wanneer geschikt? Bij een kleine renovatie zonder kap- of breekwerken of als je ruimtes al mooi zijn afgewerkt.

 

3. Ventilatiesysteem onderhouden

Heb je al een ventilatiesysteem in je woning? Dan is een regelmatig onderhoud belangrijk met het oog op een optimale werking. Na een tijdje stapelen vet, stof en bacteriën zich namelijk op in de kanalen van het ventilatiesysteem, met een minder efficiënte ventilatie tot gevolg. Om dat nazicht niet uit het oog te verliezen, is het interessant om te kiezen voor een onderhoudscontract bij je installateur. Dat komt doorgaans goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

Wanneer geschikt? Als je al een ventilatiesysteem hebt en zeker wil zijn van een optimale, energiezuinige werking.

 

Welk ventilatiesysteem kies ik best?

Dit hangt sterk af van jouw situatie. Gaat het bijvoorbeeld om een ingrijpende renovatie of ben je bezig met een nieuwbouwproject? Dan heb je een centraal ventilatiesysteem nodig. Voor een kleine renovatie zonder kap- of breekwerken is een decentraal ventilatiesysteem dan weer beter geschikt.

TIP: wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan schakel je best een specialist in. Hij geef je graag advies op maat. Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

Prijs ventilatiesysteem

De prijs voor een ventilatiesysteem in jouw woning hangt voornamelijk af van het type systeem dat je laat plaatsen: centraal of decentraal. Een kort overzicht van de richtprijzen:

Soort ventilatiesysteemPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Centraal ventilatiesysteem (C of D)€ 3.000 à 7.000
Decentraal ventilatiesysteem (B of D)€ 550 à 1.500

BELANGRIJK: op zoek naar het beste ventilatiesysteem voor jouw situatie? Of wil je je huidige ventilatiesysteem laten onderhouden? Dan kan je gratis voorstellen aanvragen bij ventilatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start jouw aanvraag hier.

 

binnenklimaat gezond

Vraag gratis offertes aan

Benieuwd naar de prijs van een ventilatiesysteem voor jouw situatie? Via binnenklimaat.be vraag je vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen actief in jouw buurt. Door meerdere offertes aan te vragen vergelijk je gemakkelijk prijzen, adviezen, realisaties en termijnen. Dit helpt je bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Vraag direct vrijblijvend offertes aan.